| Home | Reisverslag | Route | Informatie | Fotos | Links | Reacties | Webcam-fotos |

  
Paul's reisverslag en mededelingen van Mei 2004:

April   -    Juni


Door: marlis op: 31/05/2004 om 17.54
Bericht:
Vanmorgen om 5.00 uur is Paul opgestaan. Na te hebben ontbeten, afgerekend (€5.50). Zes uur al weer op pad. Het was koud (!), Paul heeft met de trui aan gelopen. Om half 10 was Paul in Carrión de los Condes, daar heeft ie even gepauzeerd. Het werd gelukkig ook warmer, maar dan wel meteen 15 graden warmer!! De trui kon weer uit.
Vanaf Carrión heeft Paul toch zeker 17 kilometer door alleen maar korenvelden gelopen, dat was wel een “beetje” saai. Om 13.00 uur is ie in z’n uppie aangekomen in Cervatos de La Cueza, een dorp met 82 inwoners. Toch maar weer 40 kilometer op de teller!! Paul heeft de plaatselijke refugio gevonden (met wel 100 slaapplaatsen!!). Het duurde niet lang, of ook Helga en even later Josef (de Belg) kwamen binnen.
Door: paul op: 30/05/2004 om 17.05
Bericht:
alo todo amigos, hoe gaat het, het gaat bijzonder, aan het schrijven samen met een belgische adjudant van de luchtmacht, jozef genaamd, ook gepensioneerd. Het is op dit moment erg warm maar zq als marlis al geschreven heeft ben ik añweer een paar uurtjes binnewn. De kerk bekeken, zitten trouwens vier ooievaarsnesten op, elke hoek van de toren een. Morgen gaat het bijzonder warm worden, maar we zien wel hoever we komen, Calzadilla de la Cuezq, zo´n 37 km van Fromista, de laatse 17 km geen dorp, geen bar, geen water dus dat nemen we dan maar gewoon mee. Ik hoop dat ik morgen weer de kans krijg om wat van me te laten horen. Peregrino suyo Paul
Door: marlis op: 30/05/2004 om 16.10
Bericht:
Vanmorgen om 6.00 uur werd Paul gewekt door Gregoriaans kerkgezang, via kleine luidsprekertjes in de refugio. Koud gedoucht, ontbeten en om 7.00 uur weer op pad.
Onderweg kwamen ze een Duitse processiegroep tegen van wel zo’n 60 man, was wel indrukwekkend, maar niet echt Paul zijn “ding”..
Omdat Helga vandaag een beetje voetproblemen had, zijn ze niet de hele dag met elkaar opgetrokken. Het weer was prachtig, een beklimming van 900 meter was daardoor goed te doen. Om 11.15 uur kwam Paul in Frómista (in de provincie Palencia) aan, dus vandaag zo’n 26 kilometer gelopen. Frómista blijkt trouwens van oudsher een pleisterplaats te zijn voor bedevaartgangers. Hij verblijft in een refugio (mooie, schone) precies naast de kerk.
Paul heeft al iets gegeten, zijn dagelijkse wasje is al weer klaar.
Het is inmiddels al 35 graden. Hij gaat straks met een aantal pelgrims de kerk bekijken, ’t schijnt een bijzonder gebouw te zijn….
Door: paul op: 29/05/2004 om 18.03
Bericht:
(H)ola allemaal, de h spreek je niet uit in het Spaans en in het Frans, daarom tussen haakjes. Ik heb Marlis al gebeld vanmiddag rn ik wist toen niet dat ik in dit enorme dorp kon internetten dus dan toch maar ff. Inderdaad, weer reacties gelezen en welke, ongelovelijk dat dat zoveel bij je los kan maken en dat het goed doet dat er zoveel mensen schrijven heb ik al eens eerder geschreven, maar zo is dat nou eenmaal en ik ben er blij mee en maakt mijn tocht een stuk makkelijker. In Castrojarez, en dan de z met je tong tussen je tanden en de j uitspreken als een g, hebben ze een mooie refugio en allerlei restaurantjes dus het eten zal ook wel goed komen. Moregen eertse pinksterdag gaat het richting Fromista zo´n 26 km verderop en dan zitten we al weer een klein eindje richting Leon, Leon Klomp ik ga foto´s maken aldaar en plan een dag rust in, dus dat komt allemaal dik voor elkaar. Ik ga zo eten en vanavond op tijd naar bed want hoe vroeger je loopt des te beter ivm de hitte.

Hasta la vista la pelireno Paul
Door: marlis op: 29/05/2004 om 14.51
Bericht:
Het was vandaag prachtig wandelweer, af en toe zon, af en toe een fris windje!!
In Hontanas moesten ze (Helga en Paul) zélf stempelen, er was niemand aanwezig.
Ze hebben daar wel even gepauzeerd: wat cola gedronken en de koeken van Helga opgegeten, alles was immers gesloten!!
Vanmiddag werden ze plotseling voorbij gestoven door een fietser die nog nét “goeiedag” over zijn schouder riep. Dat Nederlandse vlaggetje van Paul heeft ook al wonderen verricht!! Paul riep hem terug: “moet je de trein halen of zo?”
Het bleek een marechaussees te zijn, Cor Kranenburg uit Kampen. Hij (Cor) heeft toch nog een kwartiertje vrij kunnen maken om met hen te kletsen…hij was al 3 weken aan het fietsen en was ’n week geleden ook de man met de hamer al tegengekomen….
Na 41 kilometer zijn ze in Castrojeriz aangekomen., het was 13.45 uur, maar de refugio ging pas om 15.00 uur open. Het werd al weer erg warm, dus ze hebben besloten daar toch maar te blijven “hangen”. Even een beetje rondneuzen of ze nog iets te eten kunnen bemachtigen…
Paul voelt zich bijzonder goed en geniet met volle teugen !!
Door: paul op: 28/05/2004 om 17.51
Bericht:
Hallo allemaal, het is niet te geloven maar ik heb weer een internetverbinding gevonden en wel op de universiteit in Burgos. Jaquinho heeft mij geholpen, een student van deze school en werkt in Duitsland, dus een aardige knaap, niet dan? Vandaag heb ik Marlis al gebeld en het verslag staat er al maar ik wil nog wel even wart kwijt, ten eerste ben ik hoogst waarschijnlijk al op zondag 13 juni in Santiago etc. en ik hoop dat Marlis er ook is, want dat zou voor mij dan iets bijzonders zijn, als alles zo doorgaat als het nu gaat zal Stef en Marion met Marlis daar zijn hardstikke mooi. Ik heb net nog even bij de reacties gekeken, prachtig wat die buurman van mij voor elkaar heeft gekregen en dat er al zoveel mensen reageren, neven, aangetrouwden, broers, kinderen, collegae van het werk, enz.enz. het is te gek om op te noemen, mensen uit Lourdes en ik kan nog wel even doorgaan. Geloof me, allemaal het wordt door jullie steeds lichter, ging ik weg met 5 paar, 6 paar of nog meer handen die me drukten nu zijn het al 2.600 reacties, elke reactie is voor mij erg belangrijk groot of klein, ik geniet elke dag weer als ik lees wat jullie mij allemaal wensen. Vandaag hebben Helga en ik op de Mensa van de universiteit voor 4 euro heerlijk gegeten, wijn erbij nu noig wat inkopen vooer het ontbijt voor morgen en om 22.00 uur slapen. Dit was het weer morgen verder gegroet.

Votre pelerino Paul
Door: marlis op: 28/05/2004 om 15.15
Bericht:
Zes uur: uit de veren!! Zoals gepland, is Paul vanmorgen met Helga aan de volgende etappe begonnen. Na wat cake, ’n appel en wat water als ontbijt…
Het lopen ging weer fantastisch, het was aangenaam weer.
Ze zijn nog langs een vliegveld gekomen, maar konden de verleiding gemakkelijk weerstaan!!! In een dorpje, werd ineens Paul z’n naam geroepen, vanaf een terras. Zaten daar Annette en Jörg heerlijk te genieten. Ze hadden het al wel verwacht dat Paul daar langs zou komen en waren extra op ’n terrasje gaan zitten om daar op hem te wachten….
Lekker wat gekletst en gedronken, afscheid genomen (vakantie van Anneke en Jörg zat erop), en samen met Helga weer verder.
Na 24 kilometer zijn ze om 12.30 uur in Burgos aangekomen. Tachtig procent van de reis zit erop!! En ook nog een refugio gevonden!! Ze moesten zich wel koud douchen, want er waren alweer zóveel pelgrims, dat het warme water al verbruikt was. Desondanks heeft Paul zijn wasje toch alweer gedaan. Hij voelt zich zo fit als een hoentje, maar heeft toch besloten vandaag niet verder te gaan. Burgos schijnt een grote stad te zijn, waar ie nog wel wat van wil zien…meneer gaat dus de stad in…
Bericht für Jirka:
Helga hat sich vorgenommen den 14. Juni den Zug nach Paris zu nehmen, und dann mit dem Oriëntexpress nach Linz weiter zu fahren. Sie schickt dich viele Grüsse !!
Door: marlis op: 27/05/2004 om 18.38
Bericht:
Om 5.00 uur vanmorgen is Paul al opgestaan. Uitgebreid gebadderd, ontbeten en om 6.30 uur is ie samen met Carla op pad gegaan. Het was bewolkt, heerlijk “loopweer”.
Na 2 uurtjes was het even tijd om te rusten. Paul en Carla hebben daar afscheid van elkaar genomen en Paul ging weer in z’n uppie verder.
De volgende 3 kilometer waren slecht begaanbaar, weggetjes vol drek en dus glibberig.
In Belorado aangekomen werd het al langzaam warmer, even lunchen.
Tegen 14.30 uur, het was toen al knap héét, kwam hij gelukkig weer een stel pelgrims tegen: Roel Pluim en Wies Hoekstra uit Alkmaar. Om 16.30 uur kwamen ze gezamenlijk in San Juan de Ortega aan. De refugio aldaar bleek al stampvol, maar verder gaan gaf ook geen garantie voor een slaapplaats. Hij vindt wel ergens een plekje op de grond, geen probleem. 49 Kilometer was wel weer genoeg voor vandaag!
Hij was aangenaam verrast Helga (gaat ook als een speer!) daar aan te treffen, haar man Jirka uit Tjechië, schijnt deze site al regelmatig bezocht te hebben.
Ze zijn van plan morgen in ieder geval samen te starten.
Door: marlis op: 26/05/2004 om 17.33
Bericht:
Aqui Espaòa!!
Aangezien de dames niet op de afgesproken tijd aanwezig waren, is Paul vanmorgen alleen vertrokken vanuit Navarreta. Het was bewolkt, maar de temperatuur was aangenaam.
In de loop van de ochtend kwam hij 2 pelgrims tegen: Annette Lansink uit St. Isidorushoeve en Jörg Strauch uit Borchholzhausen, een koppel dat al jaren samenwoont in Osnabrück.
Zij waren 8 dagen geleden “zomaar” eens aan de pelgrimsroute begonnen, zonder te weten wat het eigenlijk inhield. Over 2 dagen ging het weer huiswaarts. Maar het had tot dusver al hun verwachtingen overtroffen. Ze hebben zo’n drie uur met elkaar opgelopen, daarna is Paul weer alleen verder gegaan. Intussen was het érg warm aan het worden.
Maar na een paar uur kwam Paul alweer aan de praat met een andere pelgrim: Carla uit Portugal. Zij liep steeds gedeeltes van de route, en vertrouwde Paul toe dat ze 24 juni as. in een klooster zou treden, voorgoed.
Samen zijn ze aangekomen in Santo Domingo de la Calzada, 35 kilometer van Navarreta. Carla wilde sowieso stoppen, Paul had nog wel verder gewild (zijn benen doen het namelijk voortreffelijk!) maar intussen was het al beginnen te regenen ….Ze hebben een slaapplaats bij een refugio van de zusters Sistensers (ik hoop dat ik het goed schrijf). Het eerste wat ze hebben gedaan is samen een lekker koud glas bier gedronken……of twee…
Door: marlis op: 25/05/2004 om 18.54
Bericht:
Paul heeft heerlijk geslapen en na een lekkere warme douche is ie om 6.45 uur al weer op pad gegaan. Het was prachtig weer. Onderweg een paar cakebolletjes en appels gekocht.
Tegen half 10 kwam hij in Viana. Daar kocht Paul bij een klein winkeltje wat brood en fanta. Toen hij dit lekker vóór ’t winkeltje zat op te peuzelen, kwam de eigenaar naar buiten mét een fles rioja in de hand, om met Paul een praatje te maken…..en samen wat te drinken…
In Logrono moest Paul nog even een stop maken, om een stempel te halen (voor zijn pelgrimspas). Het was inmiddels al erg warm. ’n Kilometer buiten Logrono, zat een meisje, door Paul ingeschat als ’n pelgrim, heel zielig alleen op een bankje. Paul wilde eerst doorlopen, maar zo te zien zat ze er helemaal doorheen. Tóch maar even naar haar toe. Ze heette Paula, uit Italië. Even lekker gekletst (ze werkte in Brussel en beheerste daardoor verschillende talen). Na 2 uur kwamen ze samen aan in Navarette (dagetappe: 42 kilometer). Paula had al ergens een overnachting geregeld. Paul is naar de plaatselijke gîte gegaan. Deze keer, tot zijn grote vreugde, een schone gîte..!!! Hij slaapt daar met 8 personen op een kamer, waaronder Ingrid en Helga uit Oostenrijk. Zij waren bij St. Jean Pied de Port begonnen aan hun pelgrimage.
Ze hebben afgesproken met hun viertjes (Ingrid, Helga, Paula en Paul) in Navarette te gaan eten, een zogenaamde pelgrimsmaaltijd. Kunnen ze heerlijk hun ervaringen uitwisselen…
Kortom: Paul heeft weer een fantastische dag gehad!!
Door: marlis op: 24/05/2004 om 19.01
Bericht:
Sorry, ben vergeten te vertellen waar Paul vandaag "gestrand" is: in Los Arcos
Door: marlis op: 24/05/2004 om 18.58
Bericht:
Paul heeft gisteravond een heel gezellige avond gehad, met een paar man ‘n flesje wijn leeggedronken en op tijd naar bed.
Vanmorgen afscheid genomen (tot grote spijt van Marilyn en Bernard, die toen maar besloten samen verder te gaan) en weer alleen op pad. Het was prachtig mooi weer, héét zelfs.
Na 1 uurtje kwamen hem een paar fietspelgrims achterop, waarmee hij in dezelfde refugio had overnacht. Effen gekletst en weer verder, trouwens de hele dag in t-shirt en korte broek.
Ook heeft ie onderweg nog een emotionele ontmoeting gehad met John Hollander, een Ier. Die vertelde dat zijn zus 2 jaar geleden naar Santiago was gelopen en bij aankomst op het plein aldaar een hersenbloeding had gekregen en ter plekke was overleden…
Samen zijn ze nog een stuk opgelopen. In Monasteiro de Irache blijkt een enorme Bodega (een wijnlandgoed zo groot als het gebied tussen Lonneker, Hengelo en Enschede) te liggen. Daar kunnen pelgrims gratis wijn UIT de muur drinken…!!!! Dat hebben ze samen gedaan en zijn toen weer elk huns weegs gegaan.
Paul had zich voorgenomen vandaag in een Belgische refugio te overnachten en had zich natuurlijk de hele dag al op een lekkere koude Leffe verheugd… Om 15.30 uur, na een dagetappe van 43 kilometer, was ie er dan eindelijk. Maar jammer dan…geen Leffe, alleen maar frisdrank en wijn…dat was effen slikken!!
Toen ie uiteindelijk met een glaasje wijn lekker op ’n bankie voor de refugio zat, kwamen waarachtig de fietsers binnen, die hij ’s morgens nog tegen was gekomen. Die snapten er helemaal niets van… Hij kan alleen maar zeggen, het gaat zó gemakkelijk, hij snapt het zelf ook niet. Bijna alle pelgrims kennen hem nu zo onderhand als “de Nederlander met de beer”.
Velen willen ook graag met hem meelopen, maar het gaat hen allemaal te snel….
De reden die hij dan opgeeft is, dat ie graag weer naar huis wil….
Door: Marlis op: 23/05/2004 om 17.45
Bericht:
Paul is vanmorgen al om 7.00 uur opgestaan. Hij had gelukkig oorproppen bij zich, want ze hebben inderdaad met 10 man op een 2-persoonskamer geslapen!! Om 8.00 uur vertrek, in gezelschap van een Belg Bernard, een Oostenrijker Hans en de Canadese Marilyn.
Onderweg heeft Paul (als vanouds) gezongen, gedanst, vooruit en achteruit gelopen; zijn 3 begeleiders wisten niet hoe ze het hadden!! Op een col (Perdon kam) van 780 meter, heeft ie zelfs nog een stukje hard gelopen…voor de gein…
Hij is dus super goed te pas. De route staat nu ook goed aangegeven. Hij ontmoet ook veel meer pelgrims, sommigen willen wel eens proberen zijn rugtas op te tillen, nauwelijks iemand die het lukt.
Na 23 kilometer kwam Paul met Marilyn in Puente La Reina aan. Bij de eerst beste refugio had Marilyn al een overnachting geboekt, dus zij bleef daar liever achter, met nog héél veel andere pelgrims. Ze had trouwens ook haar keel wat ontstoken en 2 blaren aan de voeten. Paul had echter van Marie-Louise (uit Augy) een tip gehad om 2 kilometer door te lopen, daar was een beter adres: Santiago Apóstel. Dat klopte helemaal…ruimte genoeg !! Ze hadden daar zelfs een wasmachine, een bar én een gelegenheid om te eten.
Hij is teruggelopen naar Marilyn en heeft haar ervan weten te overtuigen, mee te gaan naar “zijn” refugio.
Op dat moment waren Bernard en Hans ook binnengekomen. Paul heeft Marilyn weer wat opgelapt, zoals voeten gemasseerd en keel verzorgd.
Hij snapt er niets van dat ie zelf zo gemakkelijk loopt, laat staan de mensen om hem heen….!!! Wél geniet Paul er héél erg van, dat ie weer mensen om zich heen heeft.
Door: marlis op: 22/05/2004 om 19.49
Bericht:
Vanmorgen is Paul alweer om 6.00 uur vertrokken.
Via de “camino français” over bergweggetjes en bospaadjes, in gezelschap van Marilyn.
Paul leert haar Engels, zij leert hem Frans…zo gaan de kilometers ongemerkt voorbij.
Tegen 14.00 uur dreigde het te gaan regenen. Het onweerde al in de verte. Ze besloten daarom via de grote weg hun route te vervolgen. Gelukkig maar, want het kwam met bakken naar beneden. Paul was relatief droog gebleven (dank zij de plu van Fred), Marilyn daarentegen had alleen een of ander plastic hoesje bij zich en was nat tot op de draad, ze weigerde pertinent de cape van Paul te gebruiken.
Uiteindelijk zijn ze in Pamplona geëindigd, 47 kilometer verderop. Ze hebben zich gemeld bij een klooster. Daar bleken al honderden (!) pelgrims aanwezig te zijn. Normaal zijn de kamers bedoeld voor 3 personen, nu delen ze dezelfde kamer met wel 10 mensen. Maar de stemming schijnt er erg goed te zijn en iedereen is erg inschikkelijk en behulpzaam.
Hij kan zich daar lekker opfrissen en een warme maaltijd genieten…
Door: Maarten op: 21/05/2004 om 17.00
Bericht:
Hallo beste mensen hier maar eens een kort reisverslag van Maarten!
Pa belde rond half 2 op en had (wederom) een mooie dag en een ontzettende mooie omgeving om in te wandelen.
Pa was om 6.00 uur alweer op pad! (Voor diegene die het wil weten.. toen was ik net thuis van het stappen gisteravond..)
Hij zag er een beetje tegenop, want er stonden hem 2 cols te wachten van zowel 1300 als 1600 meter hoog.
Maar het ging geweldig!!
Na 2 uur trof hij Marilyn uit Quebec, Canada. En zo zijn zij samen verder gelopen, lekker gekletst en genoten van de prachtige omgeving. En vóór ze het wisten waren ze om 12.30 uur al op de eindbestemming van vandaag. Espana ola!! Ze waren de eersten in de refugee in Roncesvalles en de totale afstand die Pa gelopen vandaag is 26km.
Nu weer lekker uitrusten en genieten van de adembenemende omgeving!
Door: marlis op: 20/05/2004 om 11.31
Bericht:
Paul heeft zich al om 11.00 uur gemeld!!
Na een bijzonder goede nachtrust op de boerderij, heeft ie samen met de boer en zijn oudste dochter van een stevig ontbijt genoten.
Om 6.30 uur vertrek.
Het lopen ging weer lekker, wat wil je ook in zo'n prachtige omgeving...
Na 20 kilometer kwam Paul aan in St-Jean-Pied-de-Port. En wie kwam hij daar tegen?? Jawel Kees, Piet en Riet!! Zij hadden daar al een onderkomen. Paul dacht erover om door te gaan, maar hoorde dat verderop alle slaapplaatsen al bezet waren. Dus hebben de "Brabanders" hem overgehaald om bij hen te blijven, zij maakten voor hém nog wel een plaatsje vrij...!!
Vandaag dus nog niet naar Spanje, wél een halve rustdag, waar ze zonder twijfel met hun vieren van zullen genieten.
Door: marlis op: 19/05/2004 om 18.01
Bericht:
Zoals jullie hieronder al hebben kunnen zien, Paul en ik hebben bijna tegelijkertijd iets geschreven. Maar ik had beloofd nog even iets over Paul te schrijven, zie het maar als een aanvulling:
Allereerst is het belangrijk alsnog te melden, dat Paul in Lourdes voor alle (17) mensen een kaars heeft aangestoken, zoals beloofd !!
Ik heb hem net maar heel kort gesproken aan de telefoon van de familie Reca, zijn mobieltje had namelijk geen bereik. Hij heeft vandaag 34 kilometer gelopen en hoopt morgen in Spanje aan te komen. Vandaag meende Paul al castagnetten te horen…, bleken echter koeienbellen te zijn….!!!
Nu maar hopen dat zijn droom morgen uitkomt: ’n heleboel flamencodanseressen aan de grens van Spanje, speciaal om hém te verwelkomen….
Door: marlis op: 19/05/2004 om 17.16
Bericht:
even 'n persoonlijk berichtje van mij (reisverslag volgt later op de dag).
Zoals jullie intussen wel begrijpn heeft deze site ontzettend veel goede invloed op ons aller Paul. Het is letterlijk en figuurlijk en enorme push voor hem. De uitdraai van al jullie reacties heeft dan ook wonderen verricht.
Hoe kan ik jullie bedanken, woorden schieten hiervoor écht tekort..?!
Marie-Louise: neem even contact op met de webmaster (klik op de rode animatie onder aan de voorpagina) voor het adres, want ik ben natuurlijk ook erg benieuwd naar de foto's.
Ik meld me straks natuurlijk weer met het reisverslag van vandaag!!
Door: paul op: 19/05/2004 om 16.52
Bericht:
Hallo dan weer, ik ben in St. Just Ibarre in het Baskenland op een boerderij van de familie Reca, mevrouw Marie Pierre, mijnheer Pierre en hun 3 dochters, Oihana, Elorri en Intza. Elorri haalde haar moeder over en nu slaap ik netjes in een bed, want de gite was bezet. Ik heb de was al gedaan en die hangt alweer te drogen, morgenvroeg om 6 uur richting St Jean Pied de Port en dan komt Spanje. Het was weer erg warm vandaag 5 veldflessen met water leeggedronken en nog heb ik dorst maar daar vind ik straks wel wat op. De route was bijzonder mooi, ik heb mijn eerste col d'Oskix was 500 meter hoog maar met dit weer erg zwaar, toen ik boven was keek ik uit over de Pyrineen een mooi panorama. Famille Reca, et les trois filles, merci beaucoup pour le lit et pour tout votre gentille geste votre pelerin Paul de Hollande. Thuis allemaal de groeten en tot schrijfs. uw pelgrim Paul
Door: paul op: 18/05/2004 om 17.22
Bericht:
Hallo allemaal, hier ben ik weer, 13e keer, vanuit L'Hopital Sainte-Blaise een heel klein dorpje in het zuiden van Frankrijk, bijna Spanje. Alleen hier hebben ze internet en ik mocht er gebruik van maken. Eerst even over het dorpje, L'Hopital zegt het natuurlijk al, een paar monniken hebben in de 12e eeuw hier een hospitaal, ziekenhuis, opgericht voor de pelgrimgangers die naar Santiago gingen, als ze dan onderweg ziek werden konden ze hier verpleegd worden en daarna weer verder gaan. De naam Saint Blaise kennen wij ook, vroeger ging je eens in het jaar naar de kerk om de Blasiuszegen te halen, voor keelpijn en zo, was ook voor de dieren. Ik heb de rondleiding in de kerk gehad in het Nederlands, dus ik snapte alles, makkelijk voor mij maar het is een heel mooi klein kerkje dat speciaal is gebouwd voor pelgrims, leuk toch. Ik werd hier opgevangen door een jongedame Gaëlle uit Bretagne en ze vond het gelijk goed dat ik internette om jullie op de hoogte te brengen van mijn vorderingen. Zo je kunt lezen, gaat het voortreffelijk met mij, vooral als je zo'n enorm weekend in Lourdes hebt gehad, jonge jonge dat vergeet je je leven lang niet meer, wat een heerlijke mensen, allemaal nog bedankt.Morgen een km of 35 en dan donderdag Spanje het is te gek, na ongeveer 45 dagen zit je te voet in Spanje, het is jammer dat je geen caravan kunt trekken want dan had je auto's kunnen afschaffen (grapje). Het was erg warm vandaag en dat zal het morgen ook zijn maar morgen loop ik maar 35 km en dan donderdag naar St Jean Pied de Port en dan komt Spanje weer wat anders maar hopelijk net zo spannend. Ik lees nog even de reacties an stop ik ermee voor vandaag, o ja de laatste nacht weer in een voetbal-stadionnetje geslapen ging uitstekend, vanmorgen om 6 uur op pad is het nog niet zo warm. Alemaal heel veel groten en neem er nog een op je eigen kosten, votre pelerin Paul, familie kus.
Door: marlis op: 18/05/2004 om 16.09
Bericht:
Paul zou eigenlijk naar het westen moeten, maar op zijn voorgenomen route stonden toch wel érg veel kronkels. Bij de VVV in Lourdes had ie een noord-westelijk alternatief gekregen (Route St Jaques de Compostela), en heeft die route dus maar gelopen vandaag. Hij had ook de indruk dat hij op deze weg minder hoefde klimmen en dalen.
Het was bijzonder warm, héét zelfs. In Frankrijk is de bewegwijzering zó slecht, dat hij zich wederom 5 kilometer verlopen heeft. Een boer heeft Paul, door hem via weilanden te laten lopen, weer op de goede weg gestuurd. Het heeft hem 2 uur gekost, om 5 kilometer verder te komen..!!
Hij let dus nu niet meer op de routeaanduidingen, maar gaat van dorp naar dorp.
Tot zijn verbazing is hij vandaag geen sterveling tegengekomen, terwijl hij toch op de officiële pelgrimsroute loopt. Maar hij heeft daardoor wel veel "teruggedacht" aan zijn belevenissen in Lourdes.
Toen Paul in l’Hópital-Saint-Blaise arriveerde, ontdekte hij een herberg: auberge du lousset. Hij had er 37 kilometer opzitten, dus ’n mooie tijd om te stoppen. Alhoewel hij het gevoel had nog wel wat verder te kunnen…!!!! Voor € 36 kon Paul daar eten, overnachten en ontbijten. Tóch maar blijven dus.
Hij vindt, dat het vandaag weer uitstekend is gegaan en hij verbaasd zich er zelf over, dat het lopen hem zo gemakkelijk afgaat…
Door: marlis op: 17/05/2004 om 17.37
Bericht:
Als herboren is Paul vanmorgen al om 7.15 uur vertrokken uit Lourdes. Zaterdagnacht in bed, heeft ie, na de nachtmis, tot 5.00 uur al jullie reacties nog eens lekker door kunnen lezen. Hij vond het héérlijk!!!
Het was een prachtige dag. Om 9.00 uur werd het al tijd voor de korte broek..Hij genoot héél erg van de omringende bergen, waarvan de meeste met sneeuw in top.
In Bruges, kort voor het einde van de voorgenomen dagetappe, hield Paul rust. Maar het was nog maar half één, en hij voelde zich zó goed, dat ie nog wel een paar kilometer verder wilde.
‘s Middags kwamen hem 5 fietsers (2 vrouwen en 3 mannen) voorbij stuiven. Toevallig zag hij dat één van hen een schelp bij zich droeg. Hij riep ze na, en ze stopten onmiddellijk, om daarna een gezellig praatje te maken met elkaar. Van de mannen weet hij de namen niet meer, de vrouwen heetten beiden Monique.
Het was vandaag zo warm, dat Paul onderweg regelmatig gebruik maakte van een “lavoir” (dit zijn oude wasplaatsen, waar vroeger de vrouwen hun was moesten doen) om zich te verfrissen en wat water te drinken.
Na 42 kilometer belandde Paul in Arudy. Mooie tijd om te stoppen. Bij de gemeente vond men eerst dat hij maar een hotel moest nemen (er zijn namelijk veel pelgrims, die maar een gedeelte van de route pakken), maar toen ze hoorden dat Paul helemaal uit Nederland kwam lopen, mocht hij gebruik maken van het scheidsrechterverblijf in het plaatselijke stadion.
Daar kon ie lekker een warme douche nemen. Zijn bedje ligt al klaar op de grond, zijn wasje hangt alweer te drogen over de dranghekken in het stadion, nu weer op zoek naar een warme maaltijd (hij had enorm veel trek!).
Kortom: een fantastische dag, met héél veel genieten….!!!
Door: paul op: 16/05/2004 om 15.08
Bericht:
Hallo allemaal, auch schwester Petra und die andere deutsche freunde, vielen dank fuer die gute woerte, eine echte hilfe fuer unterwegs.
Hier ben ik dan weer voor de 11e of 12e keer vanuit een zonovergoten Lourdes, in Hotel Modern, die geeft me de mogelijkheid om ff te mailen, merci, met het thuisfront. Vandaag, zondag 16 mei, is het een rustdag, heerlijk genieten van de zon, het is hier lekker warm maar ik hoef vandaag niet te lopen dus straks een Leffe en dan gaat het wel weer. Gisteren, zaterdag, was ik al om 10.15 uur in Lourdes, trof ik Tonia van de Mark, Geert Scholten , Siny ter Vergert en nog veel meer bekenden, wat was dat mooi, vooral toen de Gen Maj Peter Vordeman, ja die van Vlb Twenthe, hoorde dat ik nog geen onderdak, werd dat gelijk geregeld, een kamer in het hotel Modern, 2 nachten met alles erop en eraan. Wat een luxe voor een pelgrim, Generaal mijn oprechte en hartelijke dank voor deze goede opvang. Zaterdag, toen ik Lourdes binnenkwam, viel ik met mijn neus in de boter, ik werd ook uitgenodigd op de receptie van en voor de Nederlanders lekker samen met Siny en Geert een Trappiske gedronken, onvergetelijk. Vannacht om half drie nog met zijn allen naar de grot geweest en wat gebeden, heel rustig is het dan om die tijd. Morgen, maandag, gaan we weer verder, ik heb een wandelroute gekregen van de plaatselijke vvv dus aankomen in St. Jean Pied de Porte moet een koud kunstje zijn. Dan door Spanje, ik hoop dat dat net zo goed gaat als tot nu toe met Gods hulp en de zegen van Maria moe dat lukken.
Allemaal bedankt voor naar de site kijken en schrijven, doet heel veel met je als zoveel mensen met je meeleven, hardstikke mooi, blijven doen en ik ben blij dat ik met de fossielen de 4 daagse mag lopen, Frans bedankt voor dat berichtje. Marlis en de kids een dikke pakkerd en tot schrijfs Votre pelerin Paul.
Door: marlis op: 15/05/2004 om 17.56
Bericht:
Vervolg:
Het was prachtig mooi weer toen Paul op ‘t plein in Lourdes aankwam. De land-, luchtmacht en marine uit Nederland waren net bezig met fotosessies. Je kunt je de opwinding voorstellen, toen men Paul in het oog kreeg. Men kwam onmiddellijk naar hem toe, voorop Peter Vörderman, Sinie ten Vergert en niet te vergeten Geert Scholten, ’t werd een emotioneel weerzien….Iedereen moest natuurlijk met Paul op de foto, hij was er verlegen mee….
Na de sessie werd hij meteen meegenomen naar hun hotel, ’t was inmiddels 13.30 uur (op de weg ernaartoe viel hem op dat de klokken zelfs klinken als: maria, maria), het déjeuner was al ten einde. Maar de ober herkende (?) Paul als de “voetpelgrim” uit Nederland: hij kreeg ’n tafel met ‘n stoel en er werd nog eens van alles, speciaal voor hem, aangerukt.
Intussen had Peter Vörderman ’n kamer voor Paul geregeld in een ….4 sterren hotel…met een héél breed bed !!
Paul voelt zich héél speciaal vandaag, door alles wat hem overkomt…
Hij houdt morgen beslist een rustdag!
(Paul heeft trouwens zijn pakketje nog niet overhandigd gekregen!)
Door: marlis op: 15/05/2004 om 12.47
Bericht:
Na een goede nachtrust is Paul om 10.30 uur al in Lourdes aangekomen. tóch een mijlpaal...!!!
Hij heeft daar al enkele Nederlandse militairen ontmoet. Zij zullen hem straks, als verrassing, de uitdraai overhandigen van deze site met ALLE reacties tot 10 mei (toen heb ik de print al meegegeven met 'n Lourdes-ganger!!).
Later natuurlijk méér nieuws.....
Door: marlis op: 14/05/2004 om 19.51
Bericht:
Vanmorgen, na een goede nacht in het kasteel, is Paul al op tijd op pad gegaan.
Het eerste gedeelte van de route was bijzonder steil, 1 uur en 15 minuten lopen en Paul had er nog maar 5 kilometer opzitten. Maar daarna werd het wat vlakker en behoorlijk goed te doen.
Tegen het middaguur, werd hij nèt boven Andrest, in Ugnouas, door een enthousiast Frans echtpaar Alain en Françoise aangesproken. Ze namen Paul mee naar huis, gaven hem te eten en te drinken. Hij kon zelfs bij hen blijven slapen, als ie dat wilde….
Paul vond het echter nog te vroeg om te stoppen, alhoewel het erg gezellig was. Een paar kilometertjes moesten nog wel gaan…
Zo gezegd, zo gedaan: na 10 kilometer kwam Paul in Tarbes aan. Daar ging hij rechtstreeks naar de kathedraal. Men verwees hem door naar ’t opvangcentrum voor daklozen, maar dat was vol!!! Op advies van het centrum werd hij doorgestuurd naar Odos, een dorpje onder Tarbes, alwaar zich een soort “Don-Bosco-huis” bevond.
Toen Paul uit Tarbes vertrok, kon hij voor het éérst de Pyreneeën zien, zéér indrukwekkend!!!!
In Odos aangekomen mocht Paul, met nog ’n paar man méér, van een kamer gebruik maken. Tevens was er een mogelijk om wat te eten. Paul was uitermate tevreden met de situatie! Vandaag 40 kilometer gelopen en Lourdes al in het zicht: nog 20 kilometer…
Door: marlis op: 13/05/2004 om 18.36
Bericht:
Aanvulling op het reisverslag van Paul.
Paul heeft al met al anderhalf uur op de camping Le Haget doorgebracht en ging uitgerust weer op pad. Het weer was super!!
Hij was om 16.30 uur in Tillac aangekomen (vandaag 35 kilometer gelopen) toen het ook nog begon te regenen. In het dorp was niets te beleven, dacht Paul, totdat hij bij de slager binnenwandelde….De dochter van de slager hoorde dat Paul onderdak zocht en pakte onmiddellijk de telefoon. Het bleek dat zij gebeld had met een Santiago-ganger. Paul werd keurig met een auto opgehaald door de heer des huizes. Hij kon zijn ogen niet geloven toen ze zijn woning naderden: het was een kasteeltje..!!
Mevrouw Péturau heeft de route (voor haar ongeveer 1000 kilometer) al 1 keer te voet en 3 keer op de fiets afgelegd, admiration..!! Paul mocht niets uit zijn rugzak gebruiken: hij krijgt een lekker bed met alles d’r op en d’r aan.
Madam et monsieur Péturau in Pallanne, merci beaucoup pour votre accueil affectueux !
Door: paul op: 13/05/2004 om 12.37
Bericht:
Hallo allemaal, ja ik ben er nog niet maar de wonderen zijn de wereld echt nog niet uit. Ik zit bij de familie Revenboer uit Almelo achter de computer, ze hebben hier een vakantiepark gekocht met alles erop en eraan, camping, restaurant, hotel, chalets, etc. etc. Dat wist ik niet, ik wilde alleen maar wat eten maar toen kwam de eigenaar en nadat we kennis gemaakt hadden kwam alles zo als het nu is, ik zit dit berichtje te typen en moet straks nog een km of &' en een slaapllats zoeken maar dat zien we straks wel weer. Even een beetje reclame voor de famlie Revenboer, hun vakantieverblijf heet:

LE HAGET en het ligt bij het plaatsje MONTESQUIOU telefoonnummer : +33 562 709580 het ligt dicht bij het plaatje AUCH GERS GASCOGNE

fam bedankt voor het gebruiken van de computer en succes met jullie ondernemen votre pelerin Paul
Door: paul op: 12/05/2004 om 21.45
Bericht:
Ik heb me verteld maar Marlis het twaalfde bericht. Hallo allemaal het is niet te geloven maar ik zit hier in een dorpje met geen bar, geen cafe, geen petit Marche (winkeltje) en ik heb een slaapplaats bij een Engels echtpaar die jarenlang een een * restaurant hebben gehad, niet te geloven ik heb gegeten als een hongerige wolf, heerlijk wijntje, kip en noem maar op, dus het buikje is gevuld. Ann en Nigel thanks na lot, for me is ir unbelifable. Nou het gaat met mij bijzonder voeten zijin wel wat warm na 40 km met 20 kg op mijn rug maar ik kom steeds dichter bij Lourdes, en daarna komt de rest. Wat vind ik het een ondersteuning dat zoveel lopers met je meeleven, ontroerend en hardstikke mooi geef je de moed om door te stappen elke dag heel veel goede gevoelens naar jullie allemaal votre pelerin Paul.

After all many thanks today to Nigel and Ann, God bless you.
Door: marlis op: 12/05/2004 om 18.33
Bericht:
Paul heeft vanmorgen om 7.30 uur afscheid genomen van Kees, Piet en Riet. Wat was dat lekker, om weer even Nederlands te kunnen kletsen.
Daardoor voelde Paul zich vandaag wel een beeeetje alleen…..!!
Hij had bij de warme bakker in Lectoure een appelbol en ’n paar krentenbollen gekocht voor onderweg. Het was eerst een beetje regenachtig, maar ’t was een mooie etappe: ietsje heuvelachtig.
Vanaf 12.00 uur werd het warmer en heeft Paul in de korte broek gelopen. Ook even de krentenbollen verorberd en wat gedronken.
In Biran aangekomen, na 40 kilometer, ging Paul naar het gemeentehuis, maar dat bleek alleen op dinsdag en donderdag open te zijn. In de omgeving hoorde hij echter getimmer en gezaag, en dacht, dáár ga ik maar eens kijken. Het bleek ’n Engels echtpaar te zijn, dat een huisje aan het bouwen was in Frankrijk!! Nigel en Ann Wallis in La Batise (de naam van de straat?) in Biran.
Hij werd van harte uitgenodigd om bij hen te blijven, al moest ie volgens Nigel en Ann dan “min of meer kamperen”…alsof Paul dat erg zou vinden..!!
Door: paul op: 11/05/2004 om 15.54
Bericht:
(Ik was nog niet klaar, ging vanzelf over tot plaatsding) waard, morgen zien we weer waar het schip strand. Het woirdt gelukkig langzamerhand ook wat warmer, dus weer wat meer zweten, heb net twee nieuwe gaatjes in mijn riem laten zetten, Marlis zei al dat ik maar niet nog meer moet afvallen dus ga ik straks eens even lekker eten.
Gegroet votre pelerin Paul vanuit Lectoure nog 130 km tot Lourdes heb ik 4 dagen de tijd voor, dus dat moet lukken.
Door: paul op: 11/05/2004 om 15.47
Bericht:
Hallo allemaal, de tiende keer dat ik gebruik kan maken cvan dit medium in een internetcafe in Lectoure. Ik heb de sleutel of beter gezegd de code van het cijferslot van de deur van de gite en slaap op de kamer met Kees, Riet en Piet uit Brabant, hele aardige Brabanders. Het lopen ging vandaag inderdaad uitstekend en ook de berichten van jullie geven me elke keer opnieuw een fikse stoot in de goede richting. Heinz ook dat jij regelmatig de site bezoekt doet me deugd en ik las dat het weekenb in Wellingborrough weer als vanouds was, misschien iets mider gezellig Miranda maar dat halan we wel weer ibn. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar met de vierdaagse gaat, loop ik het detachement van Twenthe, ik zou als iemand dit leest en het antwoord weet graag wat willen horen, a.s weekebnd hoop ik neer te strijken in Lourdes dus daar zullen ze ook wel een internetcafe hebben, dus wie weet wat schrijven. Deze Gite waar ik vannacht slaap is niet zo mooi als die we gisteren haddzen maar ik heb een bed en dat is heel wa
Door: marlis op: 11/05/2004 om 13.43
Bericht:
Paul heeft zich al gemeld.
Gisteravond in St. Antoine heeft hij gezellig, voor de herberg, tot 22.30 uur buiten gezeten met Kees, Riet en Piet uit Brabant. Paul heeft gisteren enorm veel gegeten en goed geslapen (alhoewel hij nu ook behoefte heeft aan oordoppen!!).
Vanmorgen op tijd weer uit de veren. Het was een prachtige zonnige dag.
Het was zó warm, dat Paul zijn broekspijpen niet durfde af te ritsen, daar had ie immers al slechte ervaringen mee…
Om 12.15 uur, na 25 kilometer, kwam Paul in het hooggelegen Lectoure aan. Het bureau voor toerisme bleek pas om 14.00 uur open te gaan, dus ging Paul maar vast op zoek (om alvast te kijken of het een beetje schoon was). Om 13.15 uur (!) had hij eindelijk de gîte municipal gevonden. Het zag er aardig uit. Van een inwoonster hoorde hij dat de volgende gîte op 12 kilometer lag. En omdat Paul toch iets onzekerder over de slaapplaatsen wordt, ze zijn immers vaak verschrikkelijk smerig, besloot hij om in Lectoure te blijven.
Komt goed uit: hij moet nog een wasje doen, nog ’n paar gaatjes in zijn riem laten maken, wat boodschapjes doen voor het ontbijt en een warme maaltijd zoeken.
Maar eerst even wachten tot 14.00 uur om de sleutel van de gîte te halen.
Door: marlis op: 10/05/2004 om 20.17
Bericht:
Paul is vanmorgen, op advies van de boer waar hij overnacht heeft, via een niet geplande route vertrokken. Zijn schoenen zaten goed, dus er kon hem niets gebeuren..!!
Het weer was fantastisch, ’t zonnetje heeft hem bijna de hele dag begeleid.
Vanmiddag kwam de fietser hem weer achterop, waarmee hij gisteren een afspraak had….hij stapte onmiddellijk van zijn fiets, om Paul zijn excuses aan te bieden: hij was aan de kant van de weg in slaap gevallen…!!
Ook heeft Paul vandaag weer 2 honden van zich af moeten slaan. Toen dat gebeurde liep hij net op een drukke weg en er ontstond zelfs een gevaarlijke verkeerssituatie, omdat de honden ook vóór en tussen de auto’s door renden.
Toen Paul na 28 kilometer in Valence d’Agen aankwam, kon hij via de burgemeester, weer in zo’n (al eerder beschreven smerige) gîte overnachten. Hij heeft vriendelijk bedankt. De pastoor van het dorp had geen onderdak, hij adviseerde Paul om nog 8 kilometer door te lopen, dan zou hij op de officiële bedevaartroute een herberg tegenkomen.
Het werd wat bewolkter, zijn voeten brandden, maar na 10 kilometer kwam Paul inderdaad aan in Saint Antoine. Daar vond hij de herberg, er waren al zo’n 20 gasten..van allerlei pluimage. Pelgrims uit vele landen, de één met fiets, de ander érgens op de route begonnen.
Hij kan er iets eten en hij heeft weer een dak boven zijn hoofd.
Paul vindt zelf, dat hij, ondanks de (niet geplande) 48 kilometer van vandaag, uitstekend gelopen heeft. Hij voelt zich prima.
Door: marlis op: 09/05/2004 om 16.53
Bericht:
even een korte samenvatting van de laatste dagen i.v.m. het weg vallen van een aantal berichten.
Vrijdag had Paul een rustdag in Léobard bij de familie ten Broek. Zaterdag is ie tot Puy-l'Eveque gekomen en vandaag is Paul 2 kilometer onder Montaigeu-de-Quercy geeindigd. Hij heeft nu in totaal 1218 kilometer afgelegd.
Paul is vanmorgen om 7.40 uur uit Puy-l'Eveque vertrokken. Na een klim van 5 kilometer trof hij in Sauw een fietser, die hem beloofde voor een slaapplaats te zorgen in M-de-Q. Paul was daar al om 12.30 uur. Op de afgesproken tijd (13.30 uur) kwam er niemand opdagen en verder was er in het dorp niets te beleven. Dus is Paul verder gelopen. Rechts van de weg lag een gendarmerie. Van een ondergeschikte was Paul van harte welkom, maar zijn chef vond het maar niets. Dus maar weer verder. Paul kwam langs een boerderij. Twee grote honden kwamen hard blaffend op hem af. Maar het duurde maar even of Paul had de honden rustig, ze weken zelfs niet meer van zijn zijde. De boer was daar zó van onder de indruk, dat ie Paul onderdak aanbood......want dat had ie nog nooit eerder meegemaakt....
Door: marlis op: 08/05/2004 om 17.17
Bericht:
Uit mijn herinnering het verslag van 8 mei:
Terwijl Paul gisteren met “operatie schoen” bezig was, (‘s nachts water in schoenen - ’s morgens water eruit - met hamer platgeslagen - laten drogen -’s middags inlopen - daarna weer wat slaan en snijden - resultaat bevredigend) is hij door de familie ten Broek helemaal in de watten gelegd. Anneke en Fred hebben wonderen verricht..!!
Paul is om 8.00 uur fit vertrokken, zónder tent, mét ’n nieuwe paraplu van Fred.
Na ongeveer 1 kilometer dook ineens Casper, de hond van Anneke en Fred, voor hem op. Paul heeft hem enigszins “boos” weer teruggestuurd. Hij vraagt zich af of ie heel thuis is aangekomen.
Paul heeft een paar flinke buien op z’n kop gehad…wat was ie blij met de plu…!!
Toen hij na 36 kilometer in Puy-l’Eveque aankwam, kreeg hij van de burgemeester een gîte aangeboden. Eenmaal binnen, zag Paul pas hoe enorm smerig het er was. Maar ja, een gegeven paard mag je…enz. Iets verderop vond Paul ’n restaurantje. Toen de kok hoorde waar Paul was ondergebracht, schaamde hij zich voor de burgemeester van zijn dorp. Na ’t eten moest Paul zijn spullen halen, dan kon hij wel ’n kamertje bij hem krijgen.
Paul was zó blij, want dan zouden zijn spullen tenminste iets langer schoon blijven, Anneke had net álles voor hem gewassen………
Door: marlis op: 07/05/2004 om 17.16
Bericht:
Hier alsnog het reisverslag van 7 mei 2004. Met dank aan Johan en Ria Witbreuk, die het verslag “bij toeval” lieten printen door hun schoonzoon in Amstelveen!!

Bericht van Paul:
Hoi allemaal, ook degene die niet schrijven en toch lezen: het zevende bericht geloof ik vanuit mijn wandeltocht.
Het is bijna 14.00 uur en de familie ten Broek, waar ik te gast ben, brengt de andere familie die bij hun op bezoek waren naar de bus in Souillac, een internationale bus naar Nieuwegein. Ze vertrekken om 15.30 uur en komen morgen om 10.00 uur aan, een hele rit.
Aukje, als je dit leest in Nederland, bedankt dat je me gisteren aansprak in het Nederlands, zo zie je maar weer dat het goed is dat er ook Nederlanders (Fam ten Broek) in Frankrijk wonen.
Nu even over gisteren.
Het was inderdaad de tot nu toe kortste afstand met de meeste problemen. Ondanks dat ik op de nieuwe schoenen al zo’n 70 kilometer gelopen had, kwam er gistermorgen, na zo’n 4 kilometer, een stekende pijn aan de achterkant van mijn linker voet op. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Eerst de sok dubbel gevouwen en er tussen gestoken, hielp niet. Toen een sponsje tussen de schacht en mijn been gestoken, hielp niet. Toen maar de sandalen aan, dat ging iets beter, maar na zo’n 5 km werd ik misselijk van de pijn in de bal van mijn voet, ik had het niet meer…
Op een gegeven moment heb ik, bij een klein bureautje voor toerisme, Marlis proberen te bereiken op haar werk, ik was misselijk, had pijn aan de voeten en wist me geen raad. “Gelukkig” had Marlis een dag vrij genomen van haar werk, dat wist ik niet, heb toen dan toch maar besloten om lage sportschoenen te kopen. Twaalf kilometer teruggelift naar Souillac, sportschoenen gekocht, weer gelift en opnieuw geprobeerd. Veel pijn, maar ja, je weet hoe dat gaat. Ik wilde al opgeven, maar gelukkig kwam ik Aukje tegen en de rest van het verhaal is bekend.
Ik heb vandaag geslapen tot 9.00 uur, is me de hele reis nog niet overkomen. Nu zit ik hier bij een “oude landmachter” een rustdag te houden. Zijn vrouw Anneke en hij, Fred, zijn enorm aardig voor mij en vannacht kan ik, omdat de gasten weg zijn, zelfs in een gewoon bed slapen. Morgen weer uitgerust op pad.
Ik zie dat er al 1.320 mensen geschreven hebben en meer dan 10.000 gekeken. Fantastisch, het doet me goed, ik kan natuurlijk niet iedereen persoonlijk via dit medium bedanken, maar het doet me enorm veel. Bedankt en hopelijk gaat het na morgen beter. Tot Lourdes, zo’n 350 kilometer, alleen nog maar etappes van zo’n 30 kilometer, moet dus eigenlijk lukken.
Au revoir, votre pélerin Paul.
Door: marlis op: 06/05/2004 om 17.35
Bericht:
Paul is, na 30 kilometer, nét voor het dorpje Léobard aangekomen.
Het gaat niet zo goed met zijn voeten…
Vanmorgen om 8.00 uur is Paul vertrokken. Na 10 kilometer had ie zulke zere voeten, dat ie zijn sandalen aan heeft getrokken. Hij kon mij telefonisch niet bereiken, maar goed ook, want hij dacht er zelfs over om zich op te laten halen. Zijn rugzak toen maar geparkeerd bij een boer en liftend terug naar Souillac. Sportschoenen gekocht. Teruggelift. De inlegzooltjes van de bergschoenen bij in de sportschoenen en verder gelopen: dat ging iets beter, maar toch….
In Payrignac voelde Paul zich helemaal niet goed. Veel regen op de kop gehad. Hij kon geen eten binnenhouden. Bij een restaurantje moest hij toch proberen wat naar binnen te werken. De restauranthouder maakte een paar stevige sandwiches voor hem. Hij wilde absoluut geen geld van Paul!!
Paul had zich voorgenomen om door te lopen naar Léobard, omdat de burgemeester aldaar gisteren al was ingelicht over zijn komst. Maar even vóór dat plaatsje werd hij aangesproken…in het Nederlands…door Aukje Smallenburg uit Nieuwegein. Paul vertelde zijn voornemen, maar Aukje bleek op visite bij haar oom en tante, Anneke en Fred ten Broek, die daar een huisje hebben. Paul werd spontaan meegenomen, hij moet de burgemeester dus maar afbellen…..
Hopelijk kan Paul ’n beetje herstellen.
Door: marlis op: 05/05/2004 om 19.42
Bericht:
Na een bijzonder goede nacht is Paul om 6.00 uur opgestaan. Om 7.15 uur vertrek.
Het was vanmorgen droog. De eerste 7 kilometers bestonden alleen uit klimmen: hij heeft héél wat “puy-tjes” gezien…De volgende 7 kilometers gingen weer omlaag. Eén kilometer, nèt voor Turenne, was het zelfs zó stijl, dat Paul daar 25 minuten over gedaan heeft.
In Turenne staat een prachtig kasteel. Hij is daar omheen en doorheen gewandeld en vond het geweldig..
In Cressensac kwam Paul langs een supermarkt. Het was inmiddels 13.30 uur: goede tijd om te stoppen. Aanvankelijk was er in de supermarkt sprake van lichte paniek, toen Paul een pak melk zó maar aan de mond zette en leegdronk. Daar had ie even (gezien zijn enorme dorst) niet bij nagedacht…maar Paul kon het personeel meteen gerust stellen door te zeggen dat hij wél van plan was te betalen… Buiten gekomen, regende het.
Vanmiddag heeft Paul een heel stuk naast de rivier de Dordogne gelopen. De omgeving is prachtig. Maar ’t werd ook erg koud: ijssneeuw in de berm!
Na verschillende dikke regenbuien kwam Paul om 15.30 uur in Souillac aan. Hij had al weer 39 kilometer op de teller….!!! Op naar het bureau tourisme. Via kloosterzusters die geen slaapplaats hadden, de burgemeester en nog een paar omwegen, werd Paul door een politieagent (!) naar een onderkomen voor zwervers gebracht. Géén probleem, dacht Paul. Totdat hij de zwerver ontmoette die daar woonde (?). Die was nogal vijandig: nóg geen probleem dacht Paul. Maar toen hij het onderkomen zag……zó vies en zó smerig: hij heeft voor het eerst spontaan een bed geweigerd….
Naast dit “hotel” stond een garagebedrijf. Paul legde daar de situatie uit aan een paar chauffeurs. Zij vonden het schandalig dat men Paul daar een slaapplaats had aangeboden en belden onmiddellijk met de burgemeester…Even later kwam de bewuste agent hem weer ophalen en bracht hem toen naar, jawel, het stadion van de voetbalclub. Daar kreeg Paul het scheidsrechtervertrek, mét verwarming en douche. Geweldig hè….Hij heeft vandaag 9 uur op zijn (nieuwe) schoenen gelopen, ging vrij goed, morgen doet ie het wat rustiger aan..??!!
Hij is nu het dorp in: een warme maaltijd zoeken en eventueel een intercafé….
Klein detail (hij weet het zelf nog niet): Paul heeft er vandaag 7 vier-daagses opzitten..!!!
Door: marlis op: 04/05/2004 om 20.05
Bericht:
Paul heeft nieuwe schoenen..!!!
Hij is vanmorgen al om 6.30 uur uit Tulle vertrokken. Hij had nog wel even kunnen blijven liggen, want de Intersport-winkel bleek pas om 9.30 open te gaan, terwijl Paul er al om 8.30 uur voor de deur stond. Eén keer binnen, bleek de verkoper goed Engels te spreken, dat was in dit geval toch wel handig. Natuurlijk kwam Santiago ter sprake: ter plekke werd er op internet gekeken, men was razend enthousiast…!! Nadat hem de meest geschikte schoenen voor dit “project” waren aangemeten én een nieuwe afritsbroek (één broek is door de rugzak al doorgesleten), kreeg hij van de zaak nog twee T-shirts mee….met frisse moed weer op pad…hoe zou het vandaag met z’n voeten gaan…?
Het was een prachtige enigszins bewolkte dag, zo’n 15 graden. Veel klimmen en dalen, Paul heeft dan ook veel gedronken vandaag. De eerste 3 uren gingen al vast goed, dus om 13.00 uur in Cornil: lunchtijd. Wat stokbrood met gerookte ham, wat drinken en weer verder.
’s Middags heeft Paul nog met ’n Amsterdamse jongen gesproken, die voor een Franse boer werkt, dat was even gezellig.
Na nog eens 3 uur kwam Paul in Lanteuil aan waar hij zich bij le maire meldde. Deze bracht hem naar een voetbalclub “Union Sportive Lanteuil”. Daar mag Paul gebruik maken van een kleedkamer. Op 2 bankjes zal hij daar de nacht doorbrengen. Paul heeft wel onmiddellijk zijn schoenen uitgedaan, zijn voeten waren wat “branderig”: tóch niet gek voor de eerste keer in nieuwe schoenen..!!
Na een tocht van 23 kilometer (officieel !) is hij toe aan een stevige warme maaltijd.
Door: marlis op: 03/05/2004 om 19.14
Bericht:
Aanvulling op bericht van Paul:
Hij is inderdaad, na 40 kilometer, in Tulle aangekomen. Aldaar heeft Paul maar weer eens bij een kerk aangeklopt. De priester probeerde contact te leggen met een zuster, om hem verder te helpen. Aangezien dat niet lukte, bracht de priester hem zonder aarzelen naar een hotel. Daar kreeg hij meteen, enwel kostenloos (!), een kamer aangeboden voor de nacht. Bovendien krijgt Paul straks een warme maaltijd en morgenvroeg een petit déjeuner. Fantastisch…nu worden hem al hotelkamers aangeboden…!!!
Wat betreft de schoenen: morgenvroeg komt hij, via een omweggetje van 3 kilometer, langs een Intersport. Daar hoopt Paul nieuwe schoenen aan te schaffen.
Door: paul op: 03/05/2004 om 11.28
Bericht:

Hallo allemaal, ik ben op het moment in de tankstation ¨Garage Vinatier¨en kan alweer internetten. Ik geloof voor de zevende keer sinds ik onderwdeg ben niet gek heh Marlis. Het gaat uitstekend vandaag ik was hier al om 10.45 uur en het is nog maar 8 km naar Tulle, schoenen kopen? Afgelopen nacht lekker geslapen om 20.00 uur lag ik er al in, vanmorgen om 05.00 uur opgestaan, ontbeten en om 06.15 uur was ik op weg en nu dus noch 8 kilometer te gek een 1/2 rustdag hahah.

Onder het lopen denk je veel en dit dacht ik vanmorgen ik noem het even:

DE OVERPEINZING

Ik hoopte toch zo na zoveel dagen van eenzaamheid eens één dag op te kunnen trekken en met anderen over God te praten en de gezelligheid van deze mensen te ervaren na zoveel dagen. Mag je als ex-militair niet ondergebracht worden bij zijn ex collegae in Lourdes, aan deze tafel geen plaats en in deze herberg geen plek. Raar als je daar met Hem over praat, want dat doe ik veel onderweg, met Hem praten. Niet dat Hij mij antwoord geeft, maar dit antwoord kan ik zelf wel bedenken: ¨Met Mij was het zo'n 2004 jaar terug niet veel beter, geen plaats aan tafel en ook geen plaats in de herberg¨. Wordt het dan nooit beter met de mens en dan kijk ik rond in de mooie omgeving waar ik loop, met tranen in m'n je ogen , jammer dat Lourdes en Betlehem zo ver uit elkaar liggen en eigenlijk ook zo dicht bij. Ik zal het, in Lourdes, missen over Hem te praten met anderen, komt straks wel weer als ik thuiis ben.

Dikke kus voor iedereen die van mij houdt zo ik ben, votre Pélerin Paul.
Door: marlis op: 02/05/2004 om 18.04
Bericht:
Vandaag de 1000 kilometer gepasseerd..!!!!
Eerst even over gisteren: Paul was zó maar op de familie Ceron afgestapt (héél Sornac was namelijk “uitgestorven”) en werd daar spontaan opgenomen.--- Familie Ceron, merci beaucoup, aussi au nom de sa femme----. Ondanks alle goede zorgen, heeft Paul tóch slecht geslapen…nu had ‘n kerk hem eens UIT de slaap gehouden: de hele nacht (ieder kwartier) kerkklokken horen luiden…..
Om 6.45 uur heeft hij samen met de familie uitgebreid ontbeten en om 7.45 uur bracht Madam Ceron hem 2 kilometer op de route, zodat Paul zich niet zou verlopen.
Het was een prachtige dag, mooi weer en Paul heeft enorm van de omgeving genoten.
Hij heeft dan ook heel wat kilometers kunnen “maken” vandaag, het ging hem vrij gemakkelijk af, ondanks het klimmen en dalen. Toen Paul na 40 kilometer in Saint-Yrieix-Le-Déjalat aankwam, bleek alles, maar dan ook álles dicht te zijn. Hij herinnerde zich ongeveer 1,5 kilometer terug een “huttes de France” gezien te hebben, dus er zat niets anders op dan om te keren. Op de bewuste plek aangekomen, bleek niemand de sleutel te hebben van zo’n hut. Totdat, bij toeval natuurlijk, ene Pascal Lachaud langskwam, en onmiddellijk bij le secondaire adjudant du maire de sleutel ging halen voor een van de hutten…..
Omdat verder alles gesloten is en Paul volgens Pascal nergens iets te eten zou vinden, brachten Pascal en Martine Lachaud hem ’n stokbrood, kaas, 2 flesjes bier en een fles wijn naar de hut.
Er is verwarming in de hut en op het terrein is ook nog warm water om te wassen. Paul is de koning te rijk……
Door: paul op: 01/05/2004 om 16.22
Bericht:
Hallo allemaal, het gaat goed met mij, ik ben in Sornac bij de familie Ceron, pa Jean Paul, ma Helene en zoon Olivier. Erg aardige mensen ze boden me gelijk onderdak aan en ik kan me straks douchen, ongelofelijk maar waar en ook kan ik weer eens op de site een berichtje typen.Toen Marlis had gebeld moest ik natuurlijk nog een heel stuk afleggen, voordat ik bij het militaire oefenterrein La Courtine aankwam, daar aangekomen waren er een aantal militairen van het 13e Batallion Cavalerie Alpine(mes amies merci beaucoup pour tous, vouis etes gentlemen) aan het oefenen. Heb een praatje gemaakt met ze en toen ik vertelde wat ik aan het doen was, kreeg ik gelijk eten en drinken zelfs een liter rode wijn. Die zal ik vanavond mert de gastvrouw en gastheer een heerlijk van kant maken. Helaas was er in La Coutine geen schoenwinkel nou maar hopen dat er dinsdag een is in Tulle, wie weet. Dit was het dan weer een goed bed dus, is heel wat waard vooral als je lekker moe bent. Iedereen hardstikke bedankt voor de verjaarswensen en Marie Louise haal bij die schoenmaker het geld maar weer op na 2 dagen waren de hakken onder de bottines eraf!!!! loop nu & centimeter lager met mijn hakken went ook weer. Marlis een dikke kus en tot straks bel ik je nog wel even. Paul de wijnkenner
Door: marlis op: 01/05/2004 om 10.53
Bericht:
De eerste dag van een nieuwe maand..!!
Paul heeft bijzonder goed gegeten en geslapen.
Op het moment loopt hij door het centraal massief. Het was 9.00 uur vanmorgen toen hij belde: terwijl hij op 823 meter hoogte de Puy-de-Dôme (1465 meter hoog) passeerde, waarvan de top helemaal besneeuwd is, dook er 20 meter vóór hem plotseling 'n ree op...!!! Hij geniet enorm...dat moest ie even kwijt.
Wordt (vandaag nog) vervolgd.
Door: Webmaster op: 01/05/2004 om 00.00
Bericht:
Wegens de lengte van het reisverslag hebben we het opgedeeld per maand. Via bovenstaande link kun je de "oude" verslagen lezen.


TriWise ©2004