| Home | Reisverslag | Route | Informatie | Fotos | Links | Reacties | Webcam-fotos |

 
Paul's reisverslag en mededelingen van April 2004:

Mei   -    Juni


Door: marlis op: 30/04/2004 om 18.09
Bericht:
Paul heeft gisteren ál jullie felicitaties telefonisch van mij doorgekregen, zo had hij toch nog een mooi cadeau.
Gisteravond heeft hij een lekker biefstukje met campignons en gebakken aardappeltjes gegeten en nog een beetje gekeuveld met de restauranthouder.
Vandaag was voor Paul de dag van de tweeën:
*hij is beide (!) hakken van zijn schoenen verloren;
*hij had 2 bladerdeegpunten gekocht, maar die bleken gevuld met andijvie. Hij vond ze érg vies, heeft ze tóch maar opgegeten. Lagen als 2 blokken beton op zijn maag;
*hij heeft 2 honden van zich af moeten houden met een stok, tótdat de eigenaar hen wist te kalmeren;
*hij heeft 2 stevige buien van een half uur gehad;
Maar uiteindelijk, na 38 kilometer klimmen en dalen, is Paul aangekomen in Crocq. Daar is hij naar het gemeentehuis gegaan, waar de secretaresse van de burgemeester, ná een telefoontje met haar baas, Paul naar de "gite d'étap" bracht (te vergelijken met 'n soort scoutinggebouw). ---Le maire et la secrétaire du maire: merci beaucoup!!---
Hij heeft het hele gebouw ter beschikking, dus méteen de open haard maar aangemaakt. Hij gaat straks koud douchen (géén keuze) en iets eten in een herberg 200 meter verderop.
Vanaf morgen wil hij op zoek naar andere schoenen......
Door: marlis op: 29/04/2004 om 20.21
Bericht:
Nádat Paul gisteravond een rijkelijk gevuld stokbrood had genuttigd en vóórdat hij op 2 bankjes ging slapen, heeft ie nog enkele gymnastiekdeelnemers weten te boeien met zijn verhaal.
Hij had lekker geslapen. Gauw even 'n bedankbriefje, in zijn beste Frans, aan de burgemeester geschreven. En na het ontbijt (nog samengesteld door Marie-louise) heeft Paul de cape omgehangen om zijn route te vervolgen...het regende...
's Morgens is hij alleen maar bezig geweest met omkleden: regenjas aan, cape om, regenjas uit (te warm), cape om...enz. Tussen 10.00 en 12.00 uur was het een beetje droog.
Tegen 13.00 uur is Paul bij een privégarage onder een overkapping gaan zitten, om wat uit te rusten. Toen maar weer verder.. in de stromende regen.
Uiteindelijk, na 35 kilometer, wilde hij in Budelière stoppen, maar kon daar alleen met z'n tentje in een kletsnat weiland gaan staan. Hij dacht: dat moet vandaag beter kunnen. Dus ging hij naar het volgende dorp, 5 kilometer verder: Evaux les Bains. Daar is Paul naar het bureau tourisme gegaan. Maar goed ook. Want daar ontmoette hij Hélène Meslande. Zij nam hem mee naar een nabijgelegen camping, waar hij gebruik mocht maken van een bungalowhuisje. Bij aankomst bleek echter, dat er geen verwarming in het huisje was. Hélène regelde onmiddellijk 2 radiatoren en een verlengsnoer. Hij was namelijk nat tot op het bot (zijn voeten waren helemaal wit) en kon zo zijn spullen lekker te drogen leggen. Eerst hebben ze samen een kop warme chocolademelk gedronken. Hélène heeft hem toen in de auto naar 'n restaurant gebracht. Daar kan hij hopelijk 'n klein feestje vieren......het ontbijt wordt in ieder geval al door Hélène geregeld.
Ik heb Paul ál jullie felicitaties tot nu, telefonisch doorgegeven. Duizend maal dank allemaal.
Door: marlis op: 28/04/2004 om 18.03
Bericht:
nagekomen bericht:
Paul belde net nog even "illegaal" vanuit de sportzaal, dus moest het kort houden.
Hij wilde absoluut Marie-Louise nog bedanken, voor het prinsenontbijt dat ie vanmorgen van haar gehad heeft: 2 gebakken eieren met spek, jus d'orange..enz. Voor onderweg: dikke plak cake, 2 gekookte eieren, 4 appels, 2 sinaasappels, 3 flesjes sportdrank, 't laatste brood moest Paul ook meenemen(zij haalde wel weer nieuw). In de opwinding kon hij het niet eens allemaal meer opnoemen. Marie-Louise heeft hem zelfs nog zo'n 3 kilometer begeleid.
Hartelijk dank voor de bijzonder goede zorgen. Als hij ooit iets terug kan doen, hoort hij het graag van Rene.
Door: marlis op: 28/04/2004 om 17.44
Bericht:
Allereerst:
Paul heeft mij gisteravond nog even gebeld. Hij had maar heel even de gelegenheid om te internetten. Die tijd wil ie in principe gebruiken om te schrijven, maar hij heeft toch nog even over de reacties kunnen scrollen (waarvan ik er bijna iedere avond wel 'n paar aan hem voorlees). Hij is er héél erg diep van onder de indruk...en moest zelfs even een traantje wegpinken...ook toen Paul op [hits 920] klikte en bleek dat er al 6.510 page vieuwers genoteerd stonden!! Hij vroeg me dan ook uitdrukkelijk jullie nógmaals te bedanken, hij put er onderweg ontzettend veel kracht uit (en wat dachten jullie van 't thuisfront..??!!).
Maar nu naar vandaag:
Paul is vanmorgen in de motregen gestart, rond het middaguur werd het droog en heeft ie even 'n pauze genomen. Na 1 flesje cola, 2 sinaasappels en 2 sportdrankjes ging het weer verder. Prompt begon 't weer te regenen, maar dit keer harder...
Om 16.00 uur regende het nóg. Hij was op dat moment in Hérisson (40 kilometer van Augy) en dacht: mooie tijd om te stoppen.
Dit keer heeft Paul zich maar eens bij het gemeentehuis gemeld. De burgemeester was even niet aanwezig, maar van de huishoudster mocht Paul wachten bij de sportzaal. Na een half uurtje kwam de burgemeester inderdaad langs, mét de sleutel van de sportzaal..!! De zaal zou tot 20.00 uur in gebruik zijn, voor gymnastiekgroepen, maar vanaf nu mocht hij al gebruik maken van de douches enz. en ná acht uur heeft ie de zaal voor zich alleen. Dus wéér een lekker droog plekje om te slapen... naar eten, gaat ie nog op zoek.
Door: paul op: 27/04/2004 om 17.38
Bericht:
Het is niet te geloven, hallo allemaal, ik zit in een zonovergoten Augy en kan nog 5 minuten internetten. Ik heb net mijn wandelschoenen opgehaald, prima gemaakt en ze houden het volgens mij wel uit tot aan Santiago, Marlis laat ik jou nog wel ff weten. Ik wordt inderdaad door Marie Louise uit Antwerpen in de wattan gelegd, onvoorstelbaar wat kun je van zoiets als eten en drinken genieten. Ik slaap op een zaal waar 15 mensen kunnen slapen in mijn eentje, vanmiddag ook nog een dutje gedaan, heerlijk. Het gaat dus heel goed met mij en ik schrik ervan hoeveel mensen de site bezoeken, laataub je internetadres achter kan ik je terug netten en bedanken voor deze enorme steun, heel veel liefs allemaal en tot ziens in Hengelo. Paul de Tippelaar.
Door: marlis op: 27/04/2004 om 16.19
Bericht:
Paul geniet, zoals jullie allemaal al wel weten, van een rustdag.
Hij heeft me toch om 12.00 uur nog even gebeld, om te vertellen hoe enorm hij het naar z'n zin heeft in de herberg in Augy. Hij wordt door mevrouw Marie-Louise Tempelaars, de hospitalero, volledig in de watten gelegd. Het ontbreekt hem aan niets..!!
Z'n schoenen worden ondertussen van nieuwe hakken voorzien.
Vanmiddag wil hij proberen naar Sancoins te gaan, en te zoeken naar een mogelijkheid om te internetten...dus wie weet!
Door: marlis op: 26/04/2004 om 21.36
Bericht:
Sorry, ben een beetje laat.
Paul belde vanmiddag om 15.00 uur al, dat hij, na een héél warme dag, is aangekomen bij de herberg van aalmoezenier Heinrichs in Augy sur Aubois. Paul werd daar bijzonder vriendelijk ontvangen, want na 10 minuten belde hij alwéér, om te vertellen dat ie al achter een koud glaasje bier zat....
Klein overzichtje van de dag:
Mooi weer, maar na 12.00 uur erg warm.
Na 5,5 uur (35 km.) heeft Paul gerust in Sancoins. Nadat ie weer verder ging, kwam hij er na 15 kilometer pas achter dat ie zich "verlopen" had. Maar officieel heeft ie vandaag 41 kilometer afgelegd... Morgen neemt Paul een welverdiende rustdag!!!!
Door: marlis op: 25/04/2004 om 16.04
Bericht:
Om 14.00 uur, na 29 kilometer, is Paul volgens plan aangekomen in Nevers. Daar is hij zoals al verwacht, "opgenomen" in het klooster.
Gisteravond heeft ie nog een heerlijke pizza "Vaticaan" gegeten. Terug in de verlaten pastorie, is Paul voldaan in z,n slaapzakje gekropen en heeft een goede nachtrust gehad.
Maar nu terug naar vandaag:
Het was een prachtige dag, met véél zon. Hij heeft het 1 uur met afgeritste broekspijpen geprobeerd, maar omdat z'n kuiten begonnen te verbranden, heeft ie ze toch maar weer aangeritst.
Tussen de middag en omdat het zondag is, heeft Paul zichzelf op een appelgebakje en een broodje chocoladepudding (wát dat dan ook zijn mag!) getracteerd. Vanmiddag kwam hij een pelgrim tegen: Leo uit Noordwijkerhout. Tesamen zijn ze naar het klooster in Nevers gelopen. Morgen zullen hun wegen weer splitsen, want Leo loopt een andere route. Maar goed ook zegt Paul, want Leo stinkt naar Axe én snurkt......volgens beiden zou dat tóch niet goed gaan.....!!! (Jullie raden nooit wie hij gisteren nog tegen het lijf liep: Randolf, die man van 20 kilometer per dag....da's toch vreemd hè??!!)
In het klooster, zo'n 100 meter van hun kamer vandaan, staat een glazen kist opgesteld, met daarin het gebalsemde lichaam van Bernadette. Er komen regelmatig bezoekers langs, daarom is het op dit moment "lekker rumoerig" om hen heen. Paul heeft intussen al kunnen douchen en gaat met Leo samen iets eten...genieten van hun welverdiende rust.
Door: marlis op: 24/04/2004 om 17.46
Bericht:
Paul heeft zich al weer gemeld.
Vannacht had ie erg goed geslapen. Hij had wel 1uur en 40 minuten nodig om weer op zijn "eigen" route te komen, maar die 7 à 8 kilometer mogen van Paul niet meegeteld worden in de totaaltelling..!! Na een warme dag, met de pet óp, heeft ie vandaag dus officiëel (!) 28 kilometer afgelegd en is aangekomen in Prémery. Toen hij bij de kerk aanklopte, bleek er niemand aanwezig. Hij werd echter door enkele voorbijgangers aan de praat gehouden, laat er nu toevallig (hoe kan het ook anders) een zuster langskomen. Zij nam hem onmiddellijk mee naar een oude leegstaande (vieze) pastorie, waar hij de nacht door mocht brengen. En hij kon er meteen lekker koud douchen..!!
Paul gaat nu op zoek naar een warme maaltijd. Klein detail: hij is tot nu, de 21e dag, al 21 pond afgevallen...hopelijk vindt hij een héél stevige maaltijd....!!!
Hij is trouwens volledig over zijn dip heen. Ik (marlis) weet zeker dat dat óók jullie verdienste is..bedankt daarvoor.
Morgen hoopt Paul in Nevers aan te komen, daar kan hij dan in een klooster van de zusters van Sint Bernadette overnachten en heeft ie al éénderde van zijn route achter zich.
Door: paul op: 23/04/2004 om 21.37
Bericht:
Hallo, allemaal hier ben ik dan weer, op het moment zit ik in Ouagne, ik heb heerlijk gegeten en vandaag mijn hoofd verbrand van de zon. Ook hier is het alles of niets, gisteren zijknat van de regen en vandaag verbrand. De route vandaag was er weer een van een hoge kwaliteit, de omgeving mooi, maar wat rijden de Fransen soms hard. Ik kwam vandaag aan in Clamecy en op het gemeentehuis vertelden ze mij ik moest nog maar even doorlopen naar Ouagne, want bij Mdme + Msr Vallet was er nog wel een platje voor mij. Gelukkig deed ik dat en nu kan ik ook nog een berichtje achterlaten voor mijn ondersteuners. Vandaag ging het bijzonder goed als het zo doorgaat ben ik snel weer thuis. Allemaal weer bedankt voor jullie reactie. Auch Swester Petra, Sie haben mir geholfen so weit es geht aber es geht immer weiter und ich bin froh mit Ihnen, im Gedanken, diesen Weg zu gehen bleiben Sie gesund und ich lasse noch etwas von mich hoeren. Pour Anne et Denis, je pense beaucoup au week-end dans votre maison et c'est un bon souvenir merci beaucoup voor iedereen(pour tout) au revoir

Votre pelerin Paul
Door: marlis op: 23/04/2004 om 19.17
Bericht:
Paul heeft mij gisteravond laat nog laten weten, dat ie heerlijk warm gegeten had, onder het genot van 2 glaasjes wijn. Hij heeft in een gebouw van de gemeente mét vloerverwarming mogen overnachten op een stoelmatras. Om 20.00 uur moest er alleen nog een koor oefenen, daarna zou het rustig zijn...er is echter niemand op komen dagen. Waarschijnlijk een koor van "de Franse slag"..!! Hij heeft dan ook heerlijk geslapen.
Vanavond om 19.00 uur had Paul maar héél kort de gelegenheid om me vanuit restaurant "la Source" te bellen. Hij heeft alleen verteld, dat ie vandaag 48 kilometer gelopen heeft, tot aan Ouagne (op de kaart 'n paar kilometer onder Clamecy). Hij heeft onderdak in een chambre hôtel bij Monsieur et Madam Vallet: een kamer voor 6 personen, maar Paul is tot nu toe de enige gast. Hij krijgt nu eerst paella te eten in "la Source"...
Door: marlis op: 22/04/2004 om 17.59
Bericht:
Na een stevige warme maaltijd, gisteravond en een goede nachtrust is Paul vanmorgen om 6.30 uur al weer op weg gegaan. De lucht was rood gekleurd, het was droog, dus hij had er weer zin in.
Vandaag is hij richting Tonnerre gegaan door de prachtige wijnvelden van Bourgondië. Daar heeft hij zich 2 kilometer "verlopen"...verder op de dag trouwens nòg een keer.
Onderweg heeft ie ook nog ergens gevraagd of hij van een toilet gebruik mocht maken: dat werd hem geweigerd. Dus vandaag ook weer (voor de tweede keer) "in het wild gepoept"!!!
Vanmiddag heeft hij weer drie lange uren in de regen gelopen. Hij zegt nog nooit zó nat te zijn geweest. De cape is ook niet meer wat ie was..!! De binnenkant van zijn linker schoen is inmiddels ook kapot, hij overweegt nu toch ernstig 'n paar nieuwe schoenen aan te schaffen...als dát maar goed gaat...
Na 45 kilometer is Paul dan ook kletsnat aangekomen in Cravant. Daar is hij naar het gemeentehuis gegaan. Hij mocht eerst even bellen (voor z'n dagboekjournaal!!) en om 18.00 uur zou hij te horen krijgen waar ie kan overnachten. Hij hoopt eerst te kunnen douchen, zijn spullen 'n beetje te kunnen laten drogen en daarna gaat ie op zoek naar een warme maaltijd (in 'n dorp met 3 (!!) boerderijen).
Door: marlis op: 21/04/2004 om 16.41
Bericht:
Nadat Paul vannacht op 3 kindermatrasjes heerlijk had geslapen, is ie om 8.00 uur vertrokken vanuit Fouchères. Het was een warme dag, om 10.00 uur heeft de de pijpen al van zijn broek geritst...!!
Hij heeft ontzettend genoten van de omgeving, maar dat kon toch niet verhinderen, dat ie vanmorgen een beetje in een dipje zat. Na de lunch toch maar weer verder. Hij was nog maar net goed en wel op pad, toen ie op een parkeerplaats, aan de andere kant van de weg, de camper zag, die hem 's morgens al gepasseerd was. Mét een Nederlands kenteken. Hij dacht, ik ga even een praatje maken...Johan en Rika uit Zuidlaren, waren zo enthousiast dat Paul naar hen toekwam. Hij moest meteen bij hen komen zitten en ze hebben hem vervolgens helemaal in de watten gelegd: 2 glazen karnemelk, 2 appels, 2 bananen enzovoorts. Paul was weer helemaal over zijn dip heen en ging opgewekt weer verder...!!!
Na een totale route van 30 kilometer is ie in Coussegrey aangekomen. Daar werd hij naar de plaatselijke Renault-dealer gestuurd, de heer Mothieu. Deze bracht hem naar een leegstaande school, waar hij mocht overnachten. Dus hij heeft komende nacht wéér een dak boven het hoofd....!!!
Leandra, ik moest je van Paul vertellen, dat de zalf voor zijn benen érg goed helpt. Verder vraagt Paul, of een ieder die een reactie achterlaat op deze web-site, ook zijn e-mail adres wil vermelden. Zodat hij, als hij weer thuis is, iedereen kan benaderen.
Dan is ie nog mooi een paar maanden bezig !! (redactie).
Door: marlis op: 20/04/2004 om 17.30
Bericht:
Paul heeft vandaag 34 kilometer gelopen, en komt daarmee op 612 kilometer. Vandaag heeft hij zichzelf op een gebakje getrakteerd..!!
Hij heeft van Dienville tot aan Fouchères, bijna de hele dag in de regen gelopen, cape om, cape af.
Hij mocht maar heel even op internet en heeft daarom de tijd gebruikt om even iets te schrijven. Lezen is ie nog niet aan toe gekomen, wèl zag ie het aantal reacties.....verbluffend.
(aanvulling op het bericht van paul hieronder)
Door: paul op: 20/04/2004 om 15.42
Bericht:
Het is 15.35 uur en ik zit op Mairie de madamme Georgette Grigis zij is heel aardig voor mij en ik mag een paar woorden schrijven. Het was een regenachtige dag maar ik zit in Foucheres
mooi op schema, de omgeving is schiterend, heuvelachtig en mooi. Bedankt voor alle reacties ook van de mensen die ik niet ken. Gr Paul
Door: marlis op: 19/04/2004 om 17.01
Bericht:
Paul is vandaag weer uitgerust op weg gegaan.
Het was een koude ochtend, maar gelukkig was zijn diaree over..!!
Na ongeveer 2 uurtjes wandelen, kwam hij voor het eerst een pelgrim achterop..!!
Herr Randolf Fügen uit Giessen (Duitsland). De heer Fügen was op 18 maart vertrokken, liep zo'n 20 kilometer per dag en had tot zover 600 km. afgelegd. Wat verrassend, dat Paul na de middaglunch wéér een pelgrim tegenkwam: de heer Wim Dodemot uit Vlijmen. Wim, 76 jaar (!), was per fiets vertrokken, maar is in de Franse Ardennen gestopt. Zijn vrouw heeft hem de auto gebracht en zij is met de trein weer naar huis gegaan. Wim zet dus zijn tocht voort met de auto (met fiets achterop). Dat waren toch wel opmerkelijke ontmoetingen.
Van de 36 kilometer die hij vandaag gelopen heeft, heeft Paul de laatste 4 uur in de regen gelopen en hij kwam dan ook kliedernat aan in Dienville. Daar vond hij de camping Colombia. Hij hoeft niet eens zijn tentje op te zetten, maar mag van de eigenaar in de kleine recreatieruimte van de camping overnachten....wéér een dak boven zijn hoofd.
Door: marlis op: 18/04/2004 om 16.13
Bericht:
Paul is om 7.30 vertrokken uit Bar-le-Duc.
Het was een koude, regenachtige dag. Maar zijn spierpijn was weg, hij had geen zere voeten meer en van Anne en Denis heeft ie een zalfje voor zijn handen meegekregen, dat erg goed hielp (hij heeft namelijk 3e graads verbrandingen op zijn handen).
Hij heeft onderweg veel aan de vele reacties op de web-site moeten denken, en aan zijn vrienden die vandaag de Tukkerstocht lopen.
Toen hij om ongeveer 15.15 uur Eclaron naderde, regende het. Hij nam zich voor, dat als het bleef regenen, hij in Eclaron een slaapplaats zou zoeken. Aldus geschiedde. In de hal van de kerk, want de kerk zelf was gesloten, vond hij een briefje met 'n telefoonnummer en een contactpersoon erop. Hans en Marjan, wat was hij weer blij met zijn mobieltje...!!!
Het nummer gebeld, Madam Grossjean meldde zich. Toen zij hoorde dat Paul een pélegrin is, nam ze hem mee naar het parochiehuis. Daar is zijn bedje inmiddels al gespreid en hij dacht zelfs, dat er nog een maaltijd gebracht zou worden.
Zijn broek hangt al te drogen, zijn schoenen staan boven op de kast bij de hete-luchtverwarming. Tot zijn grote vreugde waren zijn sokken nog droog (het resultaat van goed gepoetste schoenen!).
Weer 32 kilometer verder gekomen vandaag.
Door: paul op: 17/04/2004 om 15.45
Bericht:
hallo allemaal wat moet ik schrijven, zoveel reacties, zoveel emotie's zoveel mensen die iets om je geven, dat ik woorden tekort kom en ik eerst een paar keer moet slikken en zo. Prachtig ik loop deze tocht alleen!!! Natuurlijk niet, we lopen hem met z'n allen en dat hoort ook zo. Marlis met haar bijna dagelijkse stukjes, de buurman, Tonnie met zijn page en de rest met die enorme leuke reacties. Vrouw, kinderen, broers, zusters, schoonzusters, zwagers, neven en nichten, kennissen en mensen die me op dit moment even niet zo bekend voorkomen, ex-collegae van de basis en uit de Luchtmacht het is te veel om op te noemen mensen uit de straat uit de buurt en ga zo maar door als je daar niet warm van wordt rond je hart, dan heb je er geen. Koos, m'n wandelkanjer zei altijd:¨Wat heb je aan heeel veeeel geld, als je ziel armoe lijdt¨. En zo is het ook, ik ben onderweg en heb het soms best moeilijk en, nu een beetje geloof, dan denk ik aan Jezus die het ook moeilijk had op Goede Vrijdag, en dan is dat het geloof zo als ik dat beleef. Ik doe het voor mijn plezier en voor vele andere dingen, geloof, avontuur, andere leuke en lieve mensen ontmoeten enz. Denk ik soms bij mezelf:¨Loop toch niet te zeiken over die vermoeide voeten, wees blij dat je er twee hebt¨ en dus gaat het morgen verder, na Bar le Duc komt er vanzelf weer wat anders. Het was trouwens best pittig 58 km met 22 kg bepakking, waar is waar. Maar daarom vandaag rust en morgen, zondag, weer verder. Het gaat me op dit moment goed en wat komt, zien we wel weer, ik kan nu natuurlijk niet iedereen persoonlijk benaderen en bedanken voor haar/zijn reactie, wat in het vat zit verzuurd niet dus tot schrijvens.
P.S Eeen prachtige omgeving
Door: marlis op: 17/04/2004 om 10.44
Bericht:
Aujourd'hui un jour de repos..!!!
Paul belde vannacht vanuit zijn bedje, hij was doodmoe.
Hij wordt fantastisch opgevangen door Anne en Denis. Anne had heel uitgebreid voor hem gekookt, ze hebben wel 2,5 uur zitten tafelen... én ze hebben hem aangeboden, 'n dag te blijven. Dus eindelijk een rustdag....!!!
Paul neemt ze vandaag mee uit eten, als dank. Morgen weer uitgerust verder.
Door: marlis op: 16/04/2004 om 20.35
Bericht:
Paul heeft net pas gebeld.
Vanmorgen om 6.00 uur is hij al op gestaan. Hij heeft een enigszins onrustige nacht achter zich. Hij had een kamer voor 3 personen, maar lag er als enige. De mogelijkheid bestond dus, dat er nog kamergenoten op zouden duiken. Hetgeen niet gebeurd is, maar toch.....
Om 6.50 uur was ie al weer op weg.
Het was een warme dag. Op de route is hij weer meerdere militaire begraafplaatsen tegengekomen, nu met Franse gesneuvelden. Het was ook een route van klimmen en dalen.
Maar onderweg is hem weer iets ongelooflijks overkomen...!!!
Ter hoogte van Heippes (ruim 25 kilometer van Verdun) stopt er een auto naast hem. De inzittenden vroegen hem: avez-vous un pèlerin? Paul in zijn beste Frans: Oui! Ze stelden zich voor als Anne Armbruster en Denis Helminger en boden hem een bed aan in Bar-le-Duc (jullie wel bekend van het verfrissende water). Maar dat was wel 33 kilometer verder!! Hij vond dat eerst te ver, maar ja, het was echter ook zo hartverwarmend dat ie uiteindelijk toch maar doorgelopen is!
4 Kilometer vòòr Bar-le-Duc kwamen Anne en Denis hem al tegemoet, om hem zijn rugzak af te nemen...!!! Wat geweldig hè? Lopen moest ie natuurlijk wel het hele stuk. Maar toen hij aankwam (om 19.00 uur) stond de Leffe al koud! Denis schijnt een liefhebber te zijn van bier, hij heeft wel 60 soorten. Paul zit dus weer goed..
Anne et Denis, merci bien, vous êtes incompréhensible...
Door: marlis op: 15/04/2004 om 17.14
Bericht:
Na een onrustige nacht, de jeu-de boules-baan lag naast een spoorbaan (!), is Paul vanmorgen weer op tijd op pad gegaan.
Het beloofde een warme dag te worden.
Onderweg is hij minstens langs drie oorlogsbegraafplaatsen gekomen, plaatsen waar hoofdzakelijk Duitsers begraven liggen.
32 kilometer en drie veldflessen water verder, kwam hij in Verdun (Meuse) aan.
Daar heeft hij wederom een slaapplaats gevonden! Deze keer in een tehuis voor DAKLOZEN, drank en drugsverslaafden..!!!
Toepasselijker kan het niet. Hij had zich al gedoucht en zal zo een hapje gaan eten. Hij heeft in ieder geval geen last van voorbij razende treinen, tòch ben ik benieuwd hoe deze nacht zal verlopen...
Zijn totaal gelopen afstand staat nu op 452 kilometer en hij klonk nog steeds opgewekt.
Door: marlis op: 14/04/2004 om 18.50
Bericht:
Paul heeft zich weer gemeld. Hij was bijzonder goed te pas..daarvoor slaapt ie dan ook voor de eerste keer in zijn tentje, vannacht!!
Maar eerst even door de dag:
Vanmorgen is hij om 9.00 uur uit Differdange vertrokken, nadat Frau Hellers hem nog van eten en drinken had voorzien. Bonjour la France!!!! Het was een prachtig zonnige dag, met af en toe een koude wind, maar dat vond ie wel prettig.
Paul heeft de Maginotlinie (schrijf ik dat wel goed?) van dichtbij kunnen bekijken, dat vond ie zéér indrukwekkend.
Toen hij na 32 kilometer in Spincourt aankwam, is hij eerst naar het plaatselijke café gegaan. Aldaar hoorde hij van Dominique (de eigenaresse) dat de pastoor in het ziekenhuis lag. Maar zij wist wel een oplossing....Haar man heeft Paul vervolgens meegenomen naar het jeu-de-boules terrein in het dorp. Ik dacht al: dat wordt op graffel slapen, maar er bleek ook een grasveldje bij te liggen, omheind met een hek. Dus dat wordt tentje opzetten, het zou er ook al haast niet meer van komen.....
Hij vertelde ook, dat zijn schoenen al aardig aan het slijten zijn, hij zal ze binnenkort ergens moeten laten verzolen.
Misschien dan tòch een keer een rustdag.
Door: paul op: 13/04/2004 om 22.09
Bericht:
22.00 uur en nog niet in bed. Vandaag een lange dag (ongeveer 50 km) met 20 kg op je rug.Ik mocht van Milly Hellers nog ff een stukje schrijven en dat doe ik graag. Ik zit al in Zuid Luxemburg dicht bij de Franse grens, dus het schiet al aardig op. Morgen is het Äddi Luxembourg en Bonjour in Frankrijk dat wordt dan een stukje langer dan Duitsland, Belgie en Luxemburg samen.
Mensen dat was het weer bedankt voor jullie reactie blijven doen komt allemal in het boek? Groeten Paul.
Door: marlis op: 13/04/2004 om 20.38
Bericht:
Om 20.15 uur eindelijk 'n telefoontje...Paul.
Na een koude dag, probeerde hij in Bascharage (na ongeveer 45 km.) een overnachting te regelen. Helaas was er niemand in de pastorie aanwezig. Verder bleek er ook geen geschikte plaats om zijn tent op te zetten. Dan maar een dorp verder.......naar Niedercorn.
Daar aangekomen, klopte hij weer bij de kerk aan. Maar de pastoor weigerde hem pertinent: hij kwam onaangekondigd en het kwam hem niet uit. Dat kan. Paul nam dan ook afscheid met de woorden: Gott segne Ihnen. Zou hij verder gaan? Ja. Op naar het volgende dorp: Differdange, al met al 5 kilometer verder.
Daar wendde hij zich weer tot de pastoor. Deze bedacht zich geen moment en bracht Paul naar Frau Milly Hellers, zelf een Santiago-ganger. Frau Hellers, ich möchte mich von dieser Stelle aus, recht herzlich bedanken, dass Sie meinen Mann so liebevoll aufgenommen haben..!!
Mevrouw Hellers voelde zich namelijk een beetje overvallen door de pastoor. Toen ik Paul aan de telefoon had, was ze nog een beetje onzeker, maar tòch heeft zij hem een bed in haar huis aangeboden. Fantastisch hè? Wat zijn er toch veel lieve mensen op de wereld.......en dat Paul ze ook allemaal nog tegen komt!!
Door: marlis op: 12/04/2004 om 21.34
Bericht:
nagekomen bericht:
Paul belde net vanuit de kleuterschool, om te vertellen, dat ie heerlijk had gegeten: zuurkool.
In 'n pension werd hij aan tafel gevraagd door Rita en Anton uit België. Ze hebben heerlijk gekletst en gelachen.
Nu gaat hij slapen. Hij kan alleen nog niet kiezen of ie op het springkussen of op de schuimrubber puzzle gaat slapen....!!!!
Hij heeft vandaag trouwens 35 kilometer afgelegd, 7 km. méér dan ie van plan was.
Door: marlis op: 12/04/2004 om 18.58
Bericht:
Vanmorgen is Paul om 8.00 uur aan zijn volgende etappe begonnen.
Het was bijzonder warm...is zelfs al 'n beetje verbrand. Hij heeft vandaag de hoogste hoogten (!) van Luxemburg beklommen. Voor de insiders: Burgscheid, maar dan 3 x zo erg. Hij moest na iedere kilometer, even met zijn handen op zijn bovenbenen steunend, uitpuffen. In Erpeldange heeft ie een pauze ingelast in een Raststätte. Toen ze daar hoorden, dat Paul op weg was naar Spanje, kreeg hij bij vertrek nog 'n paar gekookte eieren mee en werd het mandje met chocolade-eitjes in zijn rugzak leeggegooid....alweer eieren.......
Na een héle warme middag, om 17.00 uur, was hij in Kaundorff, dicht bij Eschdorff, en vond hij het wel mooi geweest.....Maar weer een kerk opgezocht. De plaatselijke pastoor (Marco Wehles) bleek een jonge, vriendelijke man, die wel vaker met pelgrims te doen had. Hij bracht Paul meteen naar de...kleuterschool. Toen ze voor de school stonden, vroeg ie aan Paul, wat hij er van vond. Paul was dolgelukkig en antwoordde met: dass reicht...!!! Nog blijer was ie, toen hij binnen een enorm luchtkussen ontdekte: zijn volgende slaapplaats!!!
Hij heeft al lekker gedoucht en is nu naar het dorp om wat te eten. Hij was goed te pas...!!
Door: marlis op: 11/04/2004 om 21.44
Bericht:
Paul is vanmorgen om 8.00 uur vanuit het Klooster Raphael in Montenau vertrokken. Het was eerst nogal koud. Maar toen hij, grotendeels langs de spoorlijn lopend, een bushokje in Tommen ontdekte, besloot hij daar te gaan lunchen. Langzaam kwam het zonnetje door en werd het warmer (hij dacht er zelfs al aan zijn broekspijpen af te ritsen!). Om 16.20 uur kwam hij in Troisvierges aan in Luxemburg. Daar meldde hij zich weer bij de ...kerk. De achterdochtige huishoudster zei dat de Pastoor pas na een uurtje aanwezig zou zijn en dat hij maar moest wachten in de kerk. Hij mocht zelfs zijn rugzak niet bij haar achterlaten. Na een uur kwam de Pastoor dan ook. Aangezien hij geen slaapplaats voor Paul had, bracht hij hem naar een hotel. Maar omdat het hotel vol was, bracht hij hem vervolgens naar een klooster, 3 km. buiten het dorp: het Klooster van de Paters van het Heilig Hart in Cinq Fontaines. Hij werd vriendelijk opgenomen door Pater Frido Lenz. Daar heeft ie zijn eerste, jawel zijn éérste biertje gedronken: 'n Diekirch.
Verplicht mij wel, te vertellen, dat hij gisteravond met 3 nonnen van het Klooster en priesters uit Oostenrijk, Roemenië en België, 'n lekker glas wijn had gedronken..!!
Morgen zal hij toch geen rustdag in kunnen lassen, hij wil zijn gastheren/vrouwen daar toch niet mee belasten. Hoewel hij zegt dat het nog prima gaat, hoop ik dat ie morgen een camping tegen komt. Na vandaag (31 km.) hij heeft er tenslotte al 303 kilometer opzitten.
Omdat Paul nog geen gelegenheid heeft gevonden om weer te internetten, wil ik jullie van deze plek héél erg hartelijk bedanken voor jullie support. Iedere avond, als ie belt, probeer ik hem in het kort te vertellen, welke leuke reacties er weer op de site staan. Dat doet hem enorm goed. En het maakt hem natuurlijk nieuwsgierig......
Door: marlis op: 10/04/2004 om 16.47
Bericht:
Paul heeft heerlijk geslapen vannacht, hij werd pas om 7.30 uur wakker, welliswaar met spierpijn. Om 9.00 uur werd ie uitgezwaaid en 'n paar mensen hebben hem zelfs nog een stukje begeleidt.
Vanmorgen heeft hij lekker in de zon gelopen, in een prachtige omgeving, over wegen en door weilanden, die omzoomd waren met beukenhagen van soms kilometers lang (bijna alle hekken in het landschap worden geleidelijk aan verwijderd). Vanmiddag begon het te sneeuwen...!! Echter niet hinderlijk.
Na 32 kilometer, om 15.30 uur kwam hij in Amel (België) aan, waar hij door de pastoor naar een klooster in Montenau (4 km. buiten Amel) werd gebracht. Vlaamse Broeders van de missie zijn daar gehuisvest. Op dit moment wordt er voor hem gekookt....!! En wat ook minstens zo belangrijk is: hij heeft weer een "warm" bed...!!!
Na de mis van 20.00 uur, is Paul door de broeders uitgenodigd voor een goed glas wijn. Hopelijk doet dat zijn spierpijn goed!?
Morgen verlaat ie België al weer, om naar Luxemburg te gaan, daar zal hij proberen of er 'n geschikte plaats is, om 'n rustdag in te lassen.
Door: marlis op: 09/04/2004 om 20.41
Bericht:
Hallo allemaal,
Tja, eigenlijk is mijn werk ook al door Paul gedaan.....
Maar hij belde net, en vroeg me toch nog een paar aanvullingen te doen voor de statistikers onder u:
Hij heeft vandaag 42 kilometer gelopen, het totaal komt daarmee op 240 km. Zijn gemiddelde lag ook iets lager dan de vorige dagen, zo'n 4 tot 4,5 kilometer per uur (hij loopt namelijk al in heuvelachtig gebied, in de Eiffel). Maar het is DROOG geweest, de hele dag...!!!!
Hij klonk dan ook veel opgewekter! Vooral na die schitterende ontvangst bij Robert en Resi. Hij zei dat ie verzorgt werd als een Prìns. Resi heeft voor hem gewassen en gekookt en hij mocht absoluut niet afwassen...!!!
Hij kan daar dus heerlijk tot rust komen.
Door: paul op: 09/04/2004 om 20.07
Bericht:
hoi allemaal het derde bericht ik zit in Mützenich een klein plaatje bij Monschau bij de familie Robert en Resi Steffens. Heel aardige mensen en ik ook een prima warme maaltijd genoten heerlijke gebakken zalm. Het lopen vandaag ging bijzonder goed, na 5 uur een pauze gemaakt van 20 minuten en toen in 3 en 1/2uur naar Mützenich. Ik slaap vannacht in een normaal bed en hoop morgen aan te komen in Belgie, Amel genaamd. Morgenavond lig ik dan 2 dagen voor op de planning, niet belangrijk, maar het centraal massief in Franrijk zal me nog wel enige tijd gaan kosten denk ik, daarom is het mooi zo. Ik vind het bijzonder dat er zoveel mensen reageren op de site, ook tukkers van de airbase, dit doet me echt goed. Ik hoop dat dat ook zo blijft want die kleine berichtjes geven je het gevoel, onderweg, dat er steeds mensen met je mee leven. Marlis een dikke kus en de anderen tot de volgende keer.
P.S. In 6 dagen drie verslagen van onderweg beter dan je je had voorgesteld 1 verslag in de 10 dagen grapje toch.
Door: marlis op: 08/04/2004 om 21.29
Bericht:
Sorry, ik ben 'n beetje laat, Paul heeft om 20.15 uur gebeld.
Hij is na 34 kilometer aangekomen in ....jawel.....Eschweiler. Bravo !!
Onderweg heeft ie 'n vrouw met twee dochters ontmoet, die vroegen waar het naar toe ging... Na een gezellig praatje, namen ze afscheid. Ongeveer anderhalf uur later stopte er een auto naast hem (waar hebben we dat meer gehoord ?). De vrouw, had opdracht gekregen van haar dochters, om Paul 'n paar paaseieren te brengen. Die heeft ie alvast binnen !!!
Toen hij, in Eschweiler aangekomen, bij de Petrus und Pauluskirche aanklopte, werd hij door de Pastor direkt doorverwezen naar de Familie Jansen (géén Nederlanders!), meneer Jansen is ook een "jacobsganger". Daar heeft ie al van een warme maaltijd genoten en ook kreeg hij weer een bed voor de nacht aangeboden. Morgen hoopt hij Monschau te bereiken, 35 km. van Eschweiler, alwaar al een bed voor hem klaarstaat, geregeld door Schwester Petra (en niet in Eschweiler, zoals ik gisteren foutief had vermeld). Ich möchte Schwester Perta dafür noch recht herzlich bedanken, auch namens der Paul.
Tot morgen!
Door: paul op: 07/04/2004 om 20.31
Bericht:
hallo allemaal, wat een site, ik zit bijna te grienen voor de buis. Niet echt hoor maar ik moet zeggen wat fijn dat er zoveel mensen aan je deneken en met je mee leven. Ik ben nu in Erkelenz en slaap vannacht op tafels in een keuken, maar dat is nog altijd beter dan buiten. Dit is het eerste internetcafe van waaruit ik schrijf dus ik heb ff tijd om niet iedereen te bedanken voor zijn deelname. Wat is het mooi om zo fijn te worden ontvangen door verschillende soorten mensen, ook is het overal anders. De ene pastoor gaat uit eten met je en de andere geeft je het gevoel dat je een last bent maar dat zal ik wel verkeerd voelen. Na het lezen van alle berichten van iedereen wordt zo warm dat je soms gewoon niet weet waar je met al dat heen moet. Onderweg vandaag had ik rergen, hagel en onweer maar als je bedenkt hoeveel men met je meevoelt wordt je vanzelf weer warm van binnen. Ik zal in dit berichtje wel weer veel fouten maken maar bedenk ik bedoel het goed. Ik wist niet dat ik zoveel goede vrienden(innen) heb, dat maakt de wandeling gemakkelijk.
Morgen 8 april zal het gaan sneeuwen, vind ik wel leuk als iik maar niet te nat wordt. Vandaag heb ik voor het eerst mijn kleding gewassen in een wasmachine, dus morgen weer een fris kereltje. Johan en Koos bedankt voor het wegbrengen, Bastiaan ik heb nu al voordeel van het inpakken van de rugzak, Maarten laat ik geen slechte dingen van je horen(maar eigenlijk kan dat niet toch) lieve Marlis ik wordt emotioneel maar ii hou wel van je en elke dag meer. Allemaal blijf meedoen op de website want dat is een enorme steun voor me als ik onderweg ben, o ja buurmeisje op jouw leeftijd geef je niet 3 kusjes aan zo'n oude buurman. Ik vond het ioverigen wel lief hor, want je bent natuurlijk wel mijn leifste buurmeisje niet dan. Iedereen bedankt voor zover en als ik ooit mijn doel bereik is het jullie schuld bedankt en een dikke kus voor eenieder. Paul de plattrapper, blaren doen geen pijn als je niet eraan denkt.
Door: marlis op: 07/04/2004 om 17.43
Bericht:
Hallo allemaal,
Paul hecht eraan, dat ik jullie namens hem, heel hartelijk bedank voor jullie reacties..!!! Hij heeft tot zijn spijt nog geen gelegenheid gehad om ze te lezen, hij wilde de telefoonlijn van Schwester Perta niet langer bezet houden. Wél heeft hij stiekum gekeken naar het aantal bezoekers. Hij was overweldigd: maar liefst 115 keer was de site bezocht. Hij is dan ook reuze benieuwd naar jullie berichten...!!
Maar nu zijn relaas van vandaag:
Van de 8 uur die hij vandaag gelopen heeft (35 kilometer), heeft ie er 6 in de regen gelopen (hij zit nu op een totaal van 164 km.). Hij is volgens planning aangekomen in Erkelenz. Daar ging het iets moeilijker om 'n slaapplaats te vinden. Hij had tot nu toe goede resultaten bereikt met het simpelweg aanbellen bij een kerk...!
De Pastoor van de St. Lambertuskirche was niet zo gecharmeerd van Paul en vroeg hem waarom ie eigenlijk niet over Aachen liep: dat was tenslotte een écht pelgrimspad! Toen de Russische concierge van het Pfarrerzentrum dit hoorde, nam hij Paul mee naar de kelder van dat centrum en bood hem aan, daar de nacht door te brengen. Vannacht ligt hij dus in een kelder op een keukentafel...! Hij is er dolblij mee. Hij kan nu een klein wasje doen, zijn schoenen 'n beetje drogen en nog meer van die dingen. En met de zekerheid dat hij morgen een slaapplaats heeft in Eschweiler (geregeld door Schwester Perta) houdt ie de moed er goed in.
Door: paul op: 06/04/2004 om 22.13
Bericht:
hallo allemaal, het is 10 min over 10 uur s'avonds ik heb lekker gegeten en heb ook mijn eerste blaar ontdekt onder mijn linker kleine teenje maar dat is niet zo erg. het weer was inderdaad kl..ten maar ook dat went, ik wordt enorm goed opgevangen door de zusters van onze lieve Vrouw en als het zo verder gaat gaat het goed. Nog een wijsheid die ik onderweg heb bedacht: Als je je glas half leeg drinkt, heb je nooit een leeg glas. Oude paulinese wijsheid ik wil zuster Petra heel erg bedanken voor het benutten van haar PC en ik wil jullie vertellen dat zij met 49 jaar op de fiets naar Santiago is geweest. Nogmaals vele groeten aan allemaal en natuurlijk aan mijn wederhelft.
Door: marlis op: 06/04/2004 om 18.00
Bericht:
Paul heeft net (17.30 uur) gebeld, hier zijn verhaal:
Vanmorgen is Paul, na een knuffel van Pastor Pauen, in de regen vertrokken vanuit Wesel. Tot zijn verbazing kwam de Pastor hem, twee uur later, met de auto achterop. Bleek toch dat Paul de sleutel van het parochiehuis nog in zijn zak had...!!!
Na een dag vol regen, regen en nog eens regen, is hij na 42 kilometer waarachtig in Tönisvorst aangekomen. Daar heeft hij een kamer voor de nacht gekregen bij de nonnen in het Mariaheim!! Ze wilden meteen een maaltijd voor hem bereiden, maar dat heeft ie beleefd afgeslagen: "bitte keine Umstände...".
Hij gaat straks lekker douchen en in het dorp een hapje eten.
Paul ligt nu 1 dag voor op schema en heeft zich voorgenomen om 't morgen iets rustiger aan te doen.......
Door: marlis op: 05/04/2004 om 19.14
Bericht:
18.00 uur telefoon
Na 'e zware dag, vol regen, hagel en harde wind, is Paul wederom liefdevol opgenomen door Pastor Pauen van de Martinikirche in Wesel.
De Pastor is zelfs lid van de Jacobusvereniging: "Aber seine Beine machen dass nicht mehr mit!"
Hij neemt Paul mee vanavond mee naar de Griek om wat te eten, geeft hem een bed voor de nacht en de volgende dag een (stevig) ontbijt. Voordat ie Paul laat gaan, wil hij even met hem naar de kerk voor een (goed) gebed. Als dat niet goed komt....!
Ook heeft de Pastor al een overnachting voor hem geregeld voor 6 april in Tönisvorst, maar dan moet ie morgen wel een héééél eind lopen...
Door: marlis op: 04/04/2004 om 16.46
Bericht:
De eerste dag:

Paul belde me rond 16.00 uur, hier in het kort zijn belevenissen.
Hij heeft 't allereerst bijzonder fijn gevonden, dat Koos en Johan hem tot de grens begeleid hebben. Nadat ze samen wat gegeten hadden, heeft Paul zijn weg alleen verder vervolgd.
Na 50 km (vanaf huis) kwam Paul in 't dorpje Oding aan. Tot zijn verbazing zag hij, dat de kerk de naam van Jacobus droeg. Na een eerste aarzeling, maar direct overtuigd toen Paul zich eenmaal als pelgrim bekend had gemaakt, bood de pastoor hem spontaan onderdak (logeerkamer in de pastorie) aan.
Vanavond zal hij naar alle waarschijnlijkheid, samen met de pastoor, een wijntje nuttigen in de kelder van de pastorie.
En dan morgen weer verder!!!
Door: paul op: 03/04/2004 om 12.54
Bericht:
het is zaterdag 3 april, de zenuwen komen al een beetje op. ben benieuwd hoe het met het regelen van de slaapplaatsen gaat, hopelijk is men vriendelijk en geeft men mij een plaatsje in de "herberg". Vanavond op tijd naar bed, maar eerst wil ik nog mijn rugzak goed inpakken. Bastiaan wil mij daarmee helpen. Als afscheid ga ik vanavond met Marlis en de kinderen uit eten. Ik wil nu al iedereen bedanken voor de getoonde belangstelling en Tonnie de buurman bedanken voor het opzetten van deze website.


TriWise ©2004